Bănci și Asigurări

Creditarea a inghetat

25.08.2009, 16:56 54

Bancherii au strans puternic surubul la creditarea pe retail, astfel ca desi mai multi clienti au prins curaj in ultimele luni si se intereseaza de posibilitatea de a lua un imprumut, foarte putini sunt cei care indeplinesc toate conditiile impuse de banci.

"Multi clienti care ar fi reusit in 2008 sa obtina un imprumut nu se mai califica deoarece normele sunt mult mai stricte in prezent, gradul de indatorare acceptat a scazut, iar conditiile privind veniturile minime necesare si vechimea la locul de munca sunt diferite", a spus pentru ZF un ofiter de credite dintr-o unitate a Volksbank din Bucuresti, care nu a dorit insa sa ii fie precizat numele.

Conditiile mult mai dure de selectare a clientilor, la care se adauga si dobanzile mult mai mari percepute de banci, au facut ca vanzarile de credite de retail sa nu mai acopere rambursarile lunare. Creditul in lei al populatiei era de 39,5 mld. lei (8,1 mld. euro) in iulie, in stagnare fata de iulie anul trecut. Cel in valuta si-a incetinit cresterea la 4%, de la dublari in anii trecuti, soldul ajungand in iulie la 14,2 mld. euro.

"Vin mai multi clienti la banca decat in urma cu trei luni. Am in fiecare zi cel putin trei clienti care se intereseaza de credite, dar doar unul ajunge sa ia credit. De multe ori clientii sunt respinsi de scoring fie din cauza salariului, a varstei sau a vechimii. Cei care trec de scoring primesc credit, dar in general suma este mai mica decat cea ceruta", spune directorul unei sucursale din Bucuresti a Emporiki Bank, care, de asemenea, a dorit sa nu ii fie mentionat numele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO