Bănci și Asigurări

Creditele de consum cu ipoteca, puse sub semnul intrebarii de Comisia Europeana

10.11.2008, 16:00 22

Bancile din Uniunea Europeana sunt departe de a fi integrate intr-un sistem financiar comunitar, variatiile mari de preturi ale produselor bancare alaturi de numarul modest de tranzactii transfrontraliere efectuate intre cele 27 de state membre semnalizand ca integrarea europeana nu si-a atins inca potentialul, afirma un reprezentant al Comisiei Europene, sub protectia anonimatului.
Pentru eficientizarea procesului de integrare a sectoarelor bancare din statele membre in cadrul unei piete comunitare, Comisia a emis Directiva Creditelor de Consum care a fost aprobata de Parlamentul European in aprilie anul acesta si urmeaza a fi implementata pana in mai 2010.
Pentru noile state membre, precum Romania si Bulgaria, integrarea in sistemul bancar al Uniunii este si mai dificila pe de o parte din cauza decalajelor existente fata de statele dezvoltate din vestul Europei, dar si din cauza actualei crize financiare.
"Implementarea Directivei Creditelor de Consum nu va ridica probleme statelor precum Franta sau Germania, pentru ca in aceste tari practicile bancare sunt deja la standarde ridicate si astfel nu vor avea loc modificari semnificative. In schimb, noua Directiva va duce la schimbari substantiale in statele din Europa de Sud-Est unde nivelul de protectie a consumatorilor nu este atat de ridicat", a spus Alexandre Giraud, consultant juridic in cadrul Asociatiei Europene a Furnizorilor de Credite (European Federation of Finance House Association-Eurofinans).
Teoretic, Directiva Creditelor de Consum va permite consumatorilor alegerea celei mai bune oferte in tara lor sau in alt stat membru, va sigura transparenta si posibilitatea de a compara costul total al imprumuturilor si conditiile de plata la diferite banci sau companii de credit. Consumatorul va putea avea la dispozitie un termen de paisprezece zile calendaristice in care se poate retrage din contractul de credit fara a invoca motive.
Practic insa, implementarea Directivei se va impiedica de diferentele mari existente intre sectoarele bancare ale celor 27 de state membre.
Noua Directiva reglementeaza creditele de consum cu valoare cuprinsa intre un minim de 200 de euro si 75.000 de euro, fiind excluse cardurile de credit si imprumuturile ipotecare. Directiva nu face nicio referire insa la creditele de consum cu ipoteca. In Romania, creditele de consum cu ipoteca au aparut ca o reactie a bancilor la restrictiile succesive impuse de Banca Nationala. Intrebat daca creditele de consum cu garantie ar putea fi abolite odata cu implementarea noii Directive a Creditelor, reprezentantul Comisiei Europene a refuzat sa comenteze.
Un alt obstacol in calea noii Directive a Creditelor sunt Birourile sau Registrele de Credit din tarile membre.
Pentru ca depozitul sau creditulul "peste granite" sa devina posibile, institutiile bancare sau companiile de credit trebuie sa aiba acces la istoricul clientului, mai exact este nevoie de un schimb eficient de informatii despre istoricul clientilor intre Birourile de Credit ale statelor membre.
"Colaborarea dintre Birourile de Credit ale statelor membre este greoaie, pentru ca o parte dintre acestea pastreaza doar informatii negative despre clienti, in timp ce altele inregistreaza atat informatii negative, cat si pozitive", a spus reprezentantul Comisiei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO