Bănci și Asigurări

Creditele pentru achizitii la Bursa isi fac loc in oferta bancilor

12.10.2005, 18:20 18

Creditarea investitorilor de pe piata de capital prin produse specializate incepe sa castige teren in oferta bancilor care detin si o societate de brokeraj la Bursa, in conditiile in care tot mai multi investitori incepusera in ultima vreme sa apeleze la credite pentru nevoi personale in speranta ca vor castiga la Bursa mai mult decat dobanda pe care o platesc la banca.

Produsele de creditare pentru investitia in actiuni sunt cu atat mai atractive cu cat tranzactiile in marja la Bursa (cu bani imprumutati), desi sunt prevazute in legislatia pietei de capital, nu se deruleaza inca.

Libra Bank si societatea de brokeraj Vanguard au lansat o linie de creditare destinata investitiilor in valori mobiliare tranzactionate pe piata de capital. Cele doua societati fac parte din grupul New Century Holdings, cu investitii in valoare de aproape 300 de milioane de dolari in Romania.

"Produsul este destinat investitorilor activi de pe piata de capital, clienti ai companiei Vanguard, care detin deja un portofoliu de actiuni. Smart ofera investitorilor activi posibilitatea obtinerii unor castiguri sporite prin fructificarea oportunitatilor de pe piata de capital", au precizat reprezentantii Libra Bank.

Pentru obtinerea liniei de credit, solicitantul trebuie sa foloseasca drept garantie actiunile detinute in portofoliu la Vanguard. Referitor la limita maxima a liniei de creditare, aceasta este stabilita in functie de o valoare ponderata a portofoliului de actiuni detinut si constituit drept garantie in favoarea bancii.

O data ce banca a acordat linia de credit, solicitantul poate da ordine de tranzactionare catre Vanguard in baza sumelor neutilizate din aceasta linie de credit, decontarea operatiunilor realizandu-se la o data stabilita. Vanguard ocupa locul zece in topul brokerilor de la Bursa de Valori, cu tranzactii in valoare de 82 de milioane de euro si o cota de piata de 2,9%.

Un produs asemanator de creditate este prezent si in oferta Bancii Transilvania, fiind acordat investitorilor care tranzactioneaza prin intermediul BT Securities, societatea de brokeraj a bancii.

Creditul are drept garantie un portofoliu de actiuni detinut de investitor si care trebuie sa acopere 200% din valoarea creditului, suma luata cu imprumut urmand a fi investita tot in actiuni. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO