Bănci și Asigurări

Creditele restante in euro urca in lista cu probleme ale bancherilor

Creditele restante in euro urca in lista cu probleme ale bancherilor
29.04.2010, 23:09 31

Creditele restante in valuta ale populatiei si companiilor auavansat cu 820 de milioane de lei (200 mil. euro) in martie fata defebruarie, pana la 5,16 miliarde de lei (1,26 mld. euro), semn carestructurarea de anul trecut a creditelor corporate nu a avutefectul scontat si din ce in ce mai multi clienti cu crediteipotecare incep sa aiba probleme cu plata ratelor, arata dateleBNR.

"Viteza de crestere a restantelor a fost foarte mare in ultimeleluni, ceea nu se justifica decat prin defaulturi la creditelepentru companii in conditiile in care nu a existat deloc presiunepe curs. Pe partea de persoane fizice este vorba de crediteimobiliare pentru care clientii au facut pana acum eforturi saplateasca", comenteaza Melania Hancila, economistul-sef alVolksbank.

La nivelul primului trimestru, creditele restante in valuta auavansat cu 49%, in timp ce restantele la lei au urcat cuaproximativ 24%. In total, creditele restante au ajuns in martie la10,4 miliarde de lei (2,54 mld. euro), ponderea acestora in totalimprumuturi avansand la 5,19% fata de 4,6% in februarie si 2,19% inaceeasi perioada a anului trecut.

Bancile au restructurat in 2009 o buna parte din creditelecompaniilor cu probleme, prin acordarea unor perioade de gratie sauprin rescadentare. Lichiditatile firmelor nu s-au imbunatatit insasemnificativ, in timp ce bancherii spun ca nu vor accepta sarestructureze de doua ori acelasi imprumut.

"Era de asteptat ca restantele sa apara mai tarziu in cazulcompaniilor pentru ca anul trecut bancile au mai restructurat dincredite asteptand o imbunatatire a situatiei, care nu a venit simulte firme au ramas fara lichiditate. Nici perspectivele pentruurmatoarele luni nu sunt deloc incurajatoare", mai spuneHancila.

La companii, cele mai mari probleme se inregistreaza in cazulIMM-urilor, care s-au confruntat cu scaderea cererii si implicit acifrelor de afaceri. In ultima perioada insa, si companiile mari auinceput sa dea semne ca au dificultati la rambursarea liniilor definantare in conditiile in care piata nu isi revine.

In ceea ce priveste persoanele fizice, problemele in crestere cucreditele ipotecare sunt indicate de numarul mare de proprietatiexecutate silit si scoase de banci la licitatie. In prezent,bancile au la vanzare peste 400 de case si terenuri recuperate dela clienti, termenele pentru licitatii ajungand pana la jumatatealunii iunie.

Tinand cont ca imprumuturile ipotecare au valori mai mari, sirestanta medie la creditele contractate de persoanele fizice acrescut in ultimele luni, ajungand la circa 800 de euro infebruarie, dublu fata de aceeasi luna din 2009.

Restantele au urcat in ultimul an influentate aproape exclusivde cresterea somajului, creditele in valuta fiind protejate de orelativa stabilitate a cursului de schimb. Rata somajului a ajunsin martie la 8,36% pe an, fata de 5,9% in aceeasi perioada a anuluitrecut.

Restantele la valuta au ajuns in martie foarte aproape denivelul de 5,25 miliarde de lei al restantelor la creditele inmoneda nationala, dar ca pondere in total imprumuturi acesteacontinua sa fie semnificativ mai mici. In martie, din totalulcreditelor in valuta erau restante circa 4,2%, in timp ce la leirestantele ajungeau deja la 6,6% din soldul total.

Regiunea cu cele mai mari probleme este in continuare judetulBistrita-Nasaud, unde din totalul imprumuturilor acordate de banci9,4% erau restante. In Arad si Arges, rata restantelor ajungea la7,6%, respectiv 7,2% din totalul creditelor. La polul opus se situajudetul Gorj, cu o rata a restantelor de 3,1%, in timp ce inBucuresti aproximativ 4,9% din credite erau restante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO