Bănci și Asigurări

Creditul imobiliar a sarit de 8 mld. lei la sfarsitul anului trecut

Creditul imobiliar a sarit de 8 mld. lei la sfarsitul anului trecut

Creditele pentru case au incetinit ensibil in ultima parte a anului trecut, ca urmare a normelor impuse de BNR

13.02.2007, 17:05 26

Anul trecut finantarile ipotecare, de la care bancherii aveau asteptari ridicate, au crescut mult mai incet decat cele pentru consum. De altfel, creditul ipotecar a reusit sa accelereze foarte putin, cresterea anualizata exprimata in termeni reali urcand in decembrie trecut la aproape 46%, fata de 44% in decembrie 2005. In termeni nominali, expansiunea de anul trecut a fost mai mica decat cea din 2005.
Dinamica a fost influentata insa si de raportarea la o baza mai mare. In volum absolut, anul trecut creditul a inregistrat o crestere cu aproape 2,8 miliarde de lei, fata de 1,9 miliarde de lei.
Creditul ipotecar a incetinit sensibil in ultimul trimestru al anului trecut, integrandu-se de altfel in dinamica creditului neguvernamental, care s-a miscat tot mai incet, pe fondul unei politici monetare restrictive impuse de BNR. In decembrie, finantarile ipotecare au urcat cu numai 2,5%, fata de aproape 4% in luna precedenta sau 7%, in septembrie.
Desi in primavara trecuta bancherii anuntau sfarsitul perioadei de crestere exploziva a creditului de consum in favoarea celui ipotecar, cifrele din decembrie arata o dinamica inversa. Finantarile pentru consum au pastrat un ritm alert de crestere (aproape 94%) si au continuat astfel sa isi consolideze pozitia in structura imprumuturilor contractate de populatie, ajungand sa reprezinte aproape 80%. Bancherii pastreaza insa perspective optimiste pentru finantarile imobiliare, avand in vedere ca pe pietele mature ponderea lor in finantarile contractate de populatie este majoritara.
De altfel, mai multe banci, de la BCR, liderul sistemului, sau Banca Transilvania, pana la competitori agresivi precum Volksbank au anuntat chiar de la inceputul anului reduceri sensibile de dobanzi pentru creditele ipotecare, in incercarea de a atrage o felie cat mai mare dintr-o piata pe care o vad in crestere puternica.
Dinamica mai lenta a creditului ipotecar a fost indusa si de reglementarile BNR privind finantarile in valuta (plafonul de 300% din fondurile proprii, care a fost in vigoare din iunie 2005 pana in decembrie trecut, dar si nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii), in conditiile in care cea mai mare parte a creditelor ipotecare sunt denominate in valuta.
Pe de alta parte, o buna parte din creditele care au alimentat investitii imobiliare au aparut in statistica BNR drept finantari pentru consum, in conditiile in care banca centrala include in aceasta categorie si creditele pentru nevoi personale garantate cu ipoteca (home-equity). Aceste credite, care pot ajunge la valori apropiate celor ipotecare, sunt utilizate frecvent pentru investitii imobiliare. Principalul avantaj pe care il aduc este flexibilitatea mai mare fata de un credit ipotecar. In cazul imprumuturilor home-equity clientul aduce in garantie un imobil pe care il are deja in proprietate (sau al unui tert), avand astfel mai multa libertate in alegerea noului imobil.
Aceste credite, care au aparut pe piata pentru prima data in 2005, s-au dovedit foarte atractive, iar in prezent toate bancile care au o oferta pentru clienti individuali ofera si astfel de finantari.
La sfarsitul lui decembrie, soldul creditelor ipotecare acordate in lei era de 1,24 miliarde de lei (368 milioane de euro), in timp finantarile in valuta reprezentau echivalentul a 6,78 miliarde de lei (2 miliarde de euro).
Abia in a doua parte a anului trecut bancile au reusit sa reia creditarea agresiva in valuta, dupa ce au luat masuri pentru a contracara limitarile impuse de BNR. Astfel, finantarile ipotecare acordate in valuta au marcat ritmuri lunare de crestere de 4%-7%, dupa ce in primele luni soldul inregistra chiar si corectii. Reluarea creditarii in valuta a muscat insa din felia celei in lei, care a inceput sa se miste mai incet.
In luna decembrie, finantarile ipotecare au crescut mai incet, atat pe lei, cat si pe valuta. Creditul in valuta a urcat cu 2% in decembrie, la fel ca in ultima luna a lui 2005, insa sensibil mai incet decat in septembrie anul trecut, cand ritmul ajungea la 7%.
In schimb, creditul in lei a urcat cu 5% in decembrie trecut, fata de un pas de 18% in decembrie 2005.
Intre septembrie si noiembrie creditul urcase cu 6%-7% lunar.
La sfarsitul anului trecut, creditul in lei marca o crestere anualizata cu 114%, fata de 62%, in decembrie 2005. Rimtul a incetinit insa sensibil in ultimele luni, coborand de la un varf de 178%, inregistrat in iulie trecut.
Creditul in valuta a crescut anul trecut cu putin peste 45% (pentru sold exprimat in lei), fata de o expansiune cu 57%, in anul 2005. Exprimata in euro, cresterea a fost de aproape 58%, diferenta de ritm fiind provocata de intarirea leului fata de aceasta moneda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO