Bănci și Asigurări

Creditul privat da din nou semne de slabiciune

24.11.2009, 23:03 20

Soldul creditelor acordate populatiei si companiilor a urcat inoctombrie cu 1,2% comparativ cu luna anterioara, pana la 201,2miliarde de lei (46,8 mld. euro), potrivit datelor BNR.

Cresterea a fost insa alimentata in buna masura de efectulstatistic al deprecierii cursului leu/euro cu 2,3% in octombrie, inconditiile in care BNR ia in considerare echivalentul in lei alsoldului creditului in valuta. De altfel, doar creditul in valuta aalimentat cresterea, finantarile in lei continuand sa secontracte.

Comparativ cu aceeasi luna din 2008, creditul neguvernamentalinregistreaza o crestere cu 4,2%.

Analistii se asteapta ca tendinta de crestere a creditarii sa sementina si in lunile urmatoare si chiar sa castige viteza.

"Datele din ultimele trei luni indica o inversare a trenduluiactivitatii de creditare, iar pana la sfarsitul anului dinamica decrestere a creditului neguvernamental ar putea depasi 5 %", noteazaMelania Hancila, economistul-sef al Volksbank.

Creditul in valuta a crescut, la valori exprimate in lei, cu2,2% fata de luna septembrie, in timp ce soldul imprumuturilor inmoneda nationala a continuat sa se contracte cu circa o jumatate depunct procentual, ajungand la 79,7 miliarde de lei. La valoriexprimate in euro, creditul in valuta s-a mentinut insa la 28,3mld. euro.

In octombrie, depozitele populatiei si companiilor au urcat cu0,2% fata de septembrie, pana la 162 de miliarde de euro (37,7 mld.euro), aceasta fiind a saptea luna consecutiva de crestere aeconomisirii. Fata de octombrie 2008, sumele economisite insectorul neguvernamental au urcat cu 15,2%. "In trimestreleurmatoare, ne asteptam la o continuare a cresterii economisiriidatorita asteptarilor negative ale populatiei in ceea ce privesteevolutia economiei si a riscului de somaj, insa este posibil caritmul de crestere al depozitelor sa fie mai modest decat in lunileanterioare, pe fondul scaderii veniturilor", a precizateconomistul-sef al Volksbank.

Creditul guvernamental a inregistrat in octombrie o scadere cu7,4%, soldul coborand la 39,8 mld. lei (9,2 mld. euro). Aceasta afost a treia luna consecutiva in care creditul contractat de stat acoborat. Scaderea a venit in conditiile in care statul a avut inoctombrie un varf al scadentelor la titluri de stat, de circa 7mld. lei, iar sumele noi atrase de la banci au fost mult maimici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO