Bănci și Asigurări

Cresc tranzactiile pe carduri de credit

22.01.2004, 00:00 21



Corporatia de instrumente de plata MasterCard se asteapta anul acesta la o dinamica mai rapida a produselor de credit, cele care conteaza cu adevarat pentru piata cardurilor.



"Esentiala este cresterea volumului tranzactiilor, adica faptul ca oamenii sa-si foloseasca din ce in ce mai mult cardurile, in primul rand pentru a face plati la comercianti si nu atat pentru retragere de numerar", a declarat pentru Ziarul Financiar Roberto Romano, general manager al MasterCard Europe pentru Europa de Sud.



El anticipeaza o stabilizare a ritmului de crestere a numarului de carduri nou emise.



"Piata romaneasca a cardurilor a ajuns la un nivel de crestere calitativa, sanatoasa, in care devine mult mai importanta majorarea volumului tranzactiilor, decat a numarului de carduri nou emise", spune responsabilul MasterCard pentru Europa de Sud.



Numarul punctelor de acceptare a cardurilor de credit la comercianti a ajuns la 10.000, in crestere cu circa 70% fata de 2002, fiind vorba de plati de zece milioane de dolari. Posibilitatile de folosire a cardurilor la plata raman insa mult reduse comparativ cu tarile din jur.



"Pregatim impreuna cu bancile romanesti afiliate lansarea de produse mai complexe, din categoria premium, cu limite mai mari de credit si facilitati suplimentare, inclusiv grad de siguranta mai mare", afirma Romano.



Piata romaneasca a cardurilor resimte insa in continuare nivelul slab de educare in domeniu al publicului. "Multi oameni inca nu stiu ca folosirea cardului pentru a face o plata la un comerciant nu implica plata unui comision, asa cum se intampla in cazul retragerii de numerar de la bancomat", arata Denisa Mateescu, director de operatiuni al MasterCard Europe in Romania.



Bancile nu promoveaza prea intens aceste produse, in conditiile in care dominante raman cardurile de debit pentru plata salariilor, emise pe baza de conventii intre banci si clienti-companii, iar profitabilitatea acestora este foarte scazuta.



Dupa noua luni din 2003, pe piata romaneasca erau 2.570.000 de carduri emise sub marcile MasterCard si Maestro, volumul brut tranzactiilor realizate cu acestea depasind 2,8 miliarde de dolari.



Numarul de carduri de credit MasterCard reprezenta numai 11% din numarul cardurilor de debit Maestro, ajungand la 260.000, insa ritmul annual de crestere al primelor a depasit 88%, fata de 37% in cazul cardurilor de debit.



In trimestrul al treilea, cresterea a fost inca si mai mare in ceea ce priveste volumul tranzactiilor cu carduri de credit, care a fost de 70 milioane de dolari, cu 170,64% mai mult decat in aceeasi perioada a lui 2002. Tranzactiile pe carduri Maestro au fost de 640 milioane de euro, in crestere cu 30% in comparatie cu 2002. Cu toata cresterea, rata de frauda ramane sub media europeana, dat fiind numarul redus de carduri de credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO