Bănci și Asigurări

Cresterea preturilor imobiliare incurajeaza consumul mai mare

21.05.2007, 18:00 16

Apetitul mare pentru consum in vederea imbunatatirii standardului de viata, precum si pentru credite ipotecare, va continua sa erodeze activele financiare nete ale romanilor, de la o pondere in PIB de 11% in 2006 la 9% in 2007 si respectiv 8% in 2008, potrivit unui studiu realizat de UniCredit Group.
Astfel, gradul de indatorare definit ca pondere a pasivelor financiare in PIB ar urma sa creasca de la 12% in 2006 la 19% in 2008, in timp ce ponderea activelor financiare ale populatiei va avea o dinamica mai lenta: de la 23% in 2006 la 27% in 2008.
Analistii UniCredit apreciaza ca, pe langa cresterea considerabila a veniturilor, apetitul populatiei pentru consum este stimulat de majorarea constanta a preturilor de pe piata imobiliara - proprietarii de locuinte se simt mai "bogati" in aceste conditii, vor sa consume mai mult pentru a trai mai bine, iar bancile la randul lor le imprumuta mai multi bani pe baza ipotecilor de valoare mai mare.
Cu toate acestea, studiul nu previzioneaza o deteriorare ingrijoratoare a raportului dintre activele financiare si datoriile populatiei, anticipand o ameliorare din 2009 in ipoteza mentinerii unei cresteri economice solide. Cat priveste structura activelor, acestea sunt in continuare slab diversificate, depozitele bancare reprezentand peste jumatate.
In acelasi timp, studiul remarca o crestere accelerata a economiilor in valuta, in ciuda aprecierii semnificative a leului in raport cu euro, pusa pe seama banilor trimisi de romanii care muncesc in strainatate.
Investitiile in actiuni sunt estimate la un sfert din active, pentru anul acesta fiind estimata o crestere a acestei categorii de active cu 17% fata de 2006.
De asemenea, investitiile in fonduri mutuale - mult mai putin dezvoltate ar urma sa urce cu peste 70%, respectiv cu 56% in 2008.
"Avand in vedere procesul de dezvoltare a pietei financiare, estimam ca investitiile populatiei in active financiare vor creste in medie cu 61% in urmatorii trei ani, se spune in studiul UniCredit. Pe de alta parte, "cel mai promitator" segment ar urma sa fie fondurile de pensii - aceasta categorie de active ar urma sa ajunga la 300 de milioane de euro in 2008.
In ceea ce priveste dinamica indatorarii, creditul de consum va continua sa urce cel mai repede: cu 53% in 2007 fata de 2006, comparativ cu un ritm de 38% in cazul creditului ipotecar.
In 2008 insa vitezele de crestere ar urma sa se apropie spectaculos, la circa 31-32% in fiecare caz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO