Bănci și Asigurări

Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie BNR: Antreprenoriatul reprezintă motorul inovaţiei şi dezvoltării economice

Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie...

Autor: Mircea Nica

01.11.2023, 15:55 93

Antreprenoriatul reprezintă motorul inovaţiei şi dezvoltării economice, antreprenorii transformă ideile în realitate creând nu doar locuri de muncă, ci şi soluţii pentru problemele societăţii noastre, contribuind la creşterea nivelului de trai, a declarat Cristian Popa, membru al Consiliului de administraţie al BNR.

“Prin faptul că antreprenoriatul este sinonim cu inovaţia este sinonim şi cu progresul. Antreprenorii nu numai că aduc inovaţia, ci şi pun în practică conceptul de creative distruction, adică îndepărtează modele vechi, mai puţin performante, mai puţin adaptate cerinţelor actuale punând în loc altele mai moderne, mai productive, mai bine primite de pieţe şi consumatori. Acest spirit de înnoire, schimbare şi adaptare este cel care aduce beneficia tuturor. Astăzi, companiile mici şi mijlocii se dezvoltă rapid şi ajung să creeze locuri de muncă şi să inspire tinerele generaţii de viitori antreprenori. Eu cred cu tărie în antreprenoriatul românesc. Cred că antreprenorii sunt adevăraţii eroi ai capitalismului”, a spus Popa la Conferinţa de prezentare a proiectului Antreprenoriat de top privind creşterea educaţiei financiare a antreprenorilor din România, eveniment la care ZF este partener media.

Ce a mai declarat Cristian Popa:

♦ În ciuda unor exemple notabile de succes în mediul antreprenorial românesc, există oportunitate de a îmbunătăţi nivelul educaţiei financiare a antreprenorilor şi în acelaşi timp de a promova companile cu capital autohton românesc care s-au dovedit competitive cu produse şi modele de afaceri validate de piaţă.

♦ Suplimentar mandatul BNR de asigurare a stabilităţii preţurilor şi a stabilităţii financiare, BNR a primit încă din 1991, prin legile bancare din acel an, şi atributii privind educaţia financiară.

♦ Două dintre vulnerabilităţile structurale, sănătatea financiară precară a unor companii şi intermedierea financiară insuficientă pot fi reduse prin îmbunătăţirea educaţiei financiare a antreprenorilor.

♦ Avem o analiză, a grupului de lucru CNSM  pentru creşterea sustenabilă a intermedierii financiare din anul 2022 care spune: la 15 ani de la intrarea în Uniunea Europeană, România înregistrează decalaje semnificative în raport cu media statelor Uniunii Europene privind indicatorul de incluziune financiară, 67% comparativ cu o medie de 95%. La gradul de intermediere financiară, 27% versus 92% sau la nivelul educaţiei financiară de doar 22%.

♦ Dezvoltarea economică evoluează simultan cu creşterea intermedierii financiare fiind puternic influenţate de nivelul educaţiei în general şi a educaţiei financiare în special.

♦ Educaţia economică şi financiară ajută la menţinerea echilibrelor economice, iar un nivel scăzut al acestora ar putea reprezenta o barieră serioasă în dezvoltarea economică.

♦ În anul 2022 iunie, CNSM a emis recomandarea numărul 3 privind creşterea sustenabilă a intermedierii financiare. În urma acestei recomandări, BNR a fost desemnată ca autoritate responsabilă pentru îmbunătăţirea educaţiei financiare a antreprenorilor şi pentru creşterea pregătirii profesionale a salariaţilor din sistemul financiar, inclusiv prin iniţierea unor programe pentru creşterea educaţiei financiare a antreprenorilor în funcţie de stadiul de dezvoltare al firmelor, start-up-urilor şi scale-up-urilor, prin organizarea se seminare, conferinţe. Acesta este punctul de pornire a proiectului Antreprenoriat de Top, proiect care îşi propune dezvoltarea educaţiei economice şi financiare a antreprenorilor într-o manieră coerentă.

♦ Oferim cadrul si resursele necesare pentru a sprijini antreprenoriatul şi economia locală. Proiectul se derulează pe 4 direcţii mari, prima este creşterea alfabetizării financiare a firmelor prin dezvoltarea cunoştinţelor financiare, îmbunătăţirea comportamentului financiar, cea de-a doua este creşterea incluziunii financiare în rândul companiilor, cea de-a treia direcţie este utilizarea mai amplă a produselor şi serviciilor financiare şi cea de-a patra direcţie este îmbunătăţirea nivelului de digitalizare a activităţilor financiare şi de afaceri.

♦ Pe această direcţie, proiectul cuprinde 7 măsuri pe care vrem să le susţinem şi să le dzvoltăm cu partenerii noştri. Prima este stabilirea nivelului educaţiei financiare, pentru că este important să stabilim unde suntem pentru a evalua unde am ajuns în urma proiectului. De asemenea, identificarea unui model de succes al firmelor din România, precum şi popularizarea acestuia, promovarea unor lecţii cheie pentru un bun management financiar, recalibrarea proiectului BNR Economic Hub, să întreţinem un dialog cu antreprenorii din ţară, cu ajutorul camerelor de comerţ şi industrie, cu ajutorul mediului academic, cu entităţi de profil, organizaţii de profil care au devenit partenerii noştri, găsirea unor soluţii adecvate pentru îmbunătăţirea gradului de incluziune financiară, realizarea unor soluţii digitale de distribuire a materialelor şi pregătirea mai bună a personalului din bănci.

♦ Am convingerea că acest proiect va reprezenta o piatră de temelie în procesul de îmbunătăţire a educaţiei financiare, prin parteneriatele pe care le-am stabilit, inclusiv cu mediul de afaceri, cu ministerele de resort, cu sectorul bancar alături de alte asociaţii, putem să ne uităm cu optimism spre viitor.

♦ În luna martie 2022, Consiliul de Administraţie al BNR a aprobat strategia BNR de acţiune în domeniul educaţiei financiare, ca parte a responsabilităţii sociale asumate de a contribui la creşterea nivelului de educaţie economică. Recomandarea CNSM a venit ca o continuare a programului nostru de comunicare publică. Asumarea acestei coordonari naţionale ne obligă să fim consecvenţi să facem noi parteneriate. Antreprenorii bine pregătiţi financiar vor putea să îşi extindă activităţile să fie mai rezilienţi în faţa şocurilor să atragă capitaluri mai bune, pe termen lung, iar acest lucru va conduce la o dezvoltare sustenabilă a economiei locale, sprijinind creşterea gradului de convergenţă, iar antreprenorii vor fi mai încrezători în luarea deciziilor şi îşi vor putea dezvolta companiile mai departe.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO