Bănci și Asigurări

Croitoru: Comerţul şi industria prelucrătoare cumulează peste jumătate din creditele neperformante

Autor: Alexandra Chelu

21.11.2010, 10:17 20

Comerţul şi industria prelucrătoare cumulează peste jumătate dinîmprumuturile cu întârzieri la plată de peste 90 zile, următoarelesectoare cu credite neperformante fiind construcţiile şiserviciile, potrivit unei prezentări a consilierului guvernatoruluiBNR Lucian Croitoru, transmite Mediafax Business.

Pe sectoare, cele mai mari ponderi ale creditelor neperformanteîn total împrumuturi în obligaţii restante erau, în lunaseptembrie, în comerţ (29,6%), industria prelucrătoare (23,55%),construcţii (14,43%), servicii (13,95%) şi imobiliare (12,92%).

La polul opus, agricultura şi sectorul energiei au generatîmpreună puţin peste 5% din totalul creditelor neperformante.

Totodată, datele prezentate de consilierul guvernatorului BNRindică o scădere a ponderii împrumuturilor neperformante în primelepatru sectoare (comerţ, industria prelucrătoare, construcţii şiservicii) faţă de nivelul de la finalul anului trecut, însă ocreştere pentru sectorul imobiliar.

Croitoru a declarat, în cadrul unui seminar organizat de RBSBank la Azuga, că nivelul creditelor neperformante reprezintă unuldintre motivele pentru care există diferenţe mari între dobânzilela credite şi cele la depozite.

"Spread-ul acesta mare indică probleme în sectorul bancar, nu însensul că atenţionez eu existenţa unei probleme. Au probleme pentrucă se acumulează credite neperformante, se constituie provizioane,ceea ce înseamnă reducerea profitului şi existenţa unei presiuni demenţinere a acestui spread. Bineînţeles că măsuri mai drastice deajustare în sectorul bancar le-ar reduce, dar asta este competiţiaîn sectorul bancar din România", a explicat consilierulguvernatorului BNR. Citiţi mai multe pe www.mediafax.biz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO