Bănci și Asigurări

CSA a amendat cu 12.000 de euro şefii a patru asigurători mari

CSA a amendat cu 12.000 de euro şefii a patru asigurători mari

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

08.06.2012, 00:05 1458

Patru dintre şefii celor mai mari zece companii din piaţa asigurărilor generale au fost amendaţi de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) cu 55.000 de lei (peste 12.000 de euro) din cauza reclamaţiilor primite de la clienţii nemulţumiţi de gestionarea dosarelor de daună.

Cea mai mare amendă a fost încasată de Alexander Adamescu, preşedintele directo­ratului Astra, cea mai mare companie din piaţa asigurărilor. Cu câte o amendă de 10.000 de lei au fost sancţionaţi Mariana Diaconescu, preşedintele directoratului Asirom, şi Alin Bucşa, şeful Euroins. Mihai Tecău, actualul director general al Omniasig, a fost amendat cu 5.000 de lei pentru plângerile înregistrate de fosta BCR Asigurări (actuala Omniasig).

CSA a primit în primele cinci luni din acest an un număr de aproape 5.500 de petiţii de la clienţii companiilor de asigurări, în creştere cu 72% faţă de perioada corespunzătoare din 2011. Instituţia a decis să amendeze şefii companiilor care au înregistrat cele mai mari creşteri ale numărului de plângeri. Cele mai multe petiţii se referă la plata cu întârziere a daunelor.

"Din păcate numărul petiţiilor pentru unele societăţi a continuat să crească, ceea ce ne-a determinat să monitorizăm suplimentar situaţia pe zona de instrumentare şi plată a daunelor. De aceea, în cazul societeţilor care au înregistrat întârzieri la plata daunelor peste termenele legale şi care au generat mai multe plângeri din partea asiguraţilor am decis ca primă măsură sancţionarea persoanelor din conducere", a declarat Constantin Buzoianu, preşedintele CSA.

Totodată, au fost sancţionaţi şi şefii direcţiilor de daune din Euroins, Asirom, BCR Asigurări cu sume între 5.000 şi 10.000 de lei, în timp ce şeful direcţiei de daune din cadrul Carpatica Asigurări a primit avertisment scris.

Cele mai multe nemulţumiri vin de la beneficiarii de poliţe RCA care acuză gestionarea despăgubirilor. Este pentru prima dată când CSA anunţă decizii clare în privinţa problemelor din piaţa asigurărilor de răspundere civilă auto, pe care clienţii le reclamă pe diverse căi de mai mulţi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO