Bănci și Asigurări

CSA a decis deschiderea procedurii de faliment la Euroasig

CSA a decis deschiderea procedurii de faliment la Euroasig

Nicolae Crisan

02.12.2008, 19:59 68

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis inceperea procedurii de faliment la Euroasig, o companie de mici dimensiuni, cu afaceri de circa 3 milioane de euro anul trecut, deoarece situatia financiara a asiguratorului nu a putut fi redresata.

Euroasig, asigurator controlat de companii din grupul Balkan Petroleum (BKP), al caror actionar majoritar este omul de afaceri Marian Iancu, a fost pus in administrare speciala de catre CSA in vara acestui an, din cauza deteriorarii indicatorilor de solvabilitate si lichiditate.
Acesti indicatori arata capacitatea companiei de a le plati despagubiri asiguratilor.
Administrarea speciala este ultima masura pe care o poate aplica autoritatea de supraveghere inainte de a declara falimentul. Pentru a salva compania, actionarii trebuiau sa efectueze o majorare de capital de aproape 3 milioane de euro, operatiune care nu a mai avut loc.
Ultima solutie luata in calcul a fost vanzarea companiei catre un investitor strain.
"Am negociat cu patru investitori posibili din Franta, Israel si doi care sunt prezenti si in Romania, fondul de investitii Broadhurst si Grawe Asigurari. La toate aceste negocieri s-a pus problema obiectului tranzactiei, adica a actiunilor detinute de BKP, deoarece acestea erau sub sechestru asigurator (din cauza unui proces dintre BKP si Rafo Onesti - n.r.). Nu s-a obtinut la timp eliberarea actiunilor de sub sechestru pentru a putea face tranzactia, societatea si-a consumat ultimele resurse si asa s-a ajuns la faliment", a declarat Nicolae Crisan, administratorul special al societatii, fost presedinte al CSA.
Primul faliment din asigurari a fost cel al societatii Grup As, in 2003, urmat de cele ale companiilor ADAS si Metropol, in acelasi an.
De atunci, au existat mai multi asiguratori care au avut probleme financiare, dar in niciunul din aceste cazuri nu s-a ajuns la inchiderea companiei.
Cele mai mari probleme le-a avut Ardaf in 2006, cand a inregistrat pierderi de circa 35 de milioane de euro. La Euroasig problemele au inceput in vara anului trecut, cand asiguratorul a platit un avans de un milion de dolari pentru constructia unui sediu nou.
Potrivit administratorului special, compania care se ocupa de aceasta constructie face parte din grupul Balkan Petroleum.
Constructia nu a fost finalizata la timp, Euroasig nu a putut sa valorifice investitia imobiliara si asa a ajuns sa aiba probleme de lichiditate.
"Nu m-am asteptat initial ca societatea va ajunge la faliment, dar pe parcurs am vazut ca sunt dificultati in atragerea unui investitor", a spus Crisan.
CSA urmeaza sa retraga autorizatia de functionare a Euroasig, iar datoriile companiei fata de asigurati vor fi preluate de Fondul de Garantare. La sfarsitul lunii septembrie, Euroasig avea in evidenta 1.977 de dosare de dauna avizate si nelichidate, pentru care a constituit rezerve de dauna de 4,6 milioane de lei (peste 1,2 milioane de euro).
La aceeasi data, cota de piata a societatii era de 0,18%, numarul de contracte de asigurare din portofoliu fiind de 16.813.
Societatea trebuie sa ia toate masurile pentru a-si anunta asiguratii cu privire la obligatia lor de a rezilia contractele de asigurare si dreptul lor de a recupera de la Fondul de Garantare primele de asigurare platite pentru aceste polite, proportional cu perioada cuprinsa intre momentul rezilierii si cel al expirarii contractului.
Infiintata in anul 2000, Euroasig activa in domeniul asigurarilor generale si are un capital de 8 milioane de lei (2,1 milioane de euro), controlat in proportie de 74,47% de BKP Trust Invest SRL, alaturi de BKP Trading Impex - 25,53% si trei persoane fizice.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO