Bănci și Asigurări

CSSPP: Contributia la pensiile obligatorii va fi de 2,5% din salariu anul viitor

CSSPP: Contributia la pensiile obligatorii va fi de 2,5% din salariu anul viitor

Mircea Oancea, presedintele CSSPP

16.04.2009, 00:00 26

Contributia platita de clientii fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) va fi anul viitor de 2,5% din salariul brut lunar, sub nivelul prevazut de legislatia in vigoare, de 3%, a declarat Ion Giurescu, vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"Ne-am inteles cu Executivul ca anul viitor contributia sa fie de 2,5%. Am ajuns la concluzia ca nivelul va creste la 6% din salariu in termenul stabilit (pana in 2016 - n.r.), iar recuperarea majorarii care nu s-a facut anul acesta va avea loc intr-un an de crestere economica", a declarat Giurescu.
Anul acesta contributia este de 2%, la fel ca in 2008, desi legislatia de la lansarea sistemului de pensii private prevedea o majorare cu 0,5 puncte pe an, pana la un nivel de 6% in 2016. Guvernul a decis insa stoparea cresterii contributiei in 2009, astfel incat sa mearga mai multi bani la bugetul asigurarilor sociale, in conditiile in care sumele administrate de fondurile de pensii private se iau din acest buget.
 
60-70% din clienti vor primi scrisoarea
Fondurile de pensii au in prezent aproape 4,7 milioane de clienti, insa pentru mai mult de un milion din acestia angajatorii nu au platit constant contributii in ultimele luni, in principal din cauza deteriorarii situatiei financiare a firmelor. La sfarsitul lunii martie, cand fondurile au primit contributiile aferente lunii ianuarie, angajatorii nu au virat bani pentru aproape 1,3 milioane de persoane, ceea ce va afecta pensia finala a acestora. In urmatoarele zile clientii fondurilor trebuie sa primeasca scrisorile de informare de la administratori, care sunt obligatorii o data pe an, din care vor vedea cat s-a virat in conturile lor lunar si care au fost performantele investitiilor. Administratorii erau obligati, potrivit legislatiei in vigoare, sa trimita pana ieri, 15 aprilie, aceste scrisori.
"La informarea anuala a clientilor, care ar trebui sa se finalizeze astazi (ieri - n.r.), multi clienti vor constata ca au goluri in conturi, ca au fost luni in care nu li s-au virat contributiile", afirma Mircea Oancea, presedintele CSSPP.
El spune ca, cel mai probabil, nu toti clientii vor primi scrisorile de informare, pentru ca inca exista multe informatii incorecte in bazele de date ale administratorilor, cum ar fi cele referitoare la adresele de domiciliu.
"Sa nu ne facem iluzii ca suta la suta din clienti vor fi informati. Este prima informare anuala, iar in bazele de date ale administratorilor nu toate informatiile sunt corecte. Noi asteptam cu interes sa vedem care va fi gradul de informare: daca 60-70% din clienti vor primi scrisorile, va fi un rezultat bun", precizeaza Oancea.
 
 
Pierderi de peste 200 mil. euro in 2008
Administratorii de pensii private obligatorii au inregistrat in 2008 pierderi de peste 200 mil. euro, potrivit unor surse din piata, in conditiile in care au cheltuit mult pentru comisioanele agentilor de marketing, in timp ce veniturile sunt inca reduse. In 2007, pierderile au fost de circa 50 de milioane de euro.
De la data de 1 mai administratorii de pensii vor lucra dupa noi reguli de evaluare a activelor, care vor permite o evaluare unitara a performantelor fondurilor, in conditiile in care in prezent nu exista reguli clare.
"Avem in curs o simulare a impactului noilor reguli, nu a fost inca finalizata, dar credem ca impactul asupra valorii activului net va fi nesemnificativ, in medie intre 1% si 3% in plus sau in minus", explica presedintele CSSPP.
El spune ca administratorii vor avea nevoie de capital suplimentar de la actionari, in conditiile in care au inregistrat cheltuieli mari cu agentii de marketing in perioada initiala de aderare, septembrie 2007-ianuarie 2008.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO