Bănci și Asigurări

Cu toată scăderea de impozite, taxe şi contribuţii sociale din ultimii 15 ani, ponderea veniturilor bugetului consolidat în PIB a rămas relativ constantă

Cu toată scăderea de impozite, taxe şi contribuţii...

Autor: Răzvan Botea

17.01.2020, 00:08 2334

Ponderea veniturilor bugetare totale în PIB (fiscale, nefiscale, contribuţii sociale) a rămas în jurul valorii de 31-32%, în vreme ce între 2015 şi 2017 veniturile fiscale au scăzut ca pondere în PIB.

 

Veniturile totale în PIB au rămas relativ constante în jurul valorii de 31-32% de-a lungul ultimilor 15 ani, în ciuda faptului că au existat mai multe reduceri de taxe şi impozite - de la TVA de 24% în 2010 s-a ajuns în prezent la 19% şi 5% pentru alimente, impozitul pe venit a ajuns de la 16% la 10%, iar impozitul pe dividende a scăzut de la 16% la 5%. De asemenea, în 2005 a fost introdusă cota unică de 16% la impozitul pe venit, faţă de impozitul progresiv anterior care ajungea până la 40%.

Explicaţia stă, pe de-o parte, în faptul că veniturile nefiscale au crescut ca pondere în PIB, în vreme ce veniturile fiscale, excluzând contribuţiile sociale, au crescut foarte puţin sau au stagnat, a spus Cornel Ban, profesor la Copenhagen Business School, în cadrul unui eveniment de prezentare a studiului „Pauperitatea fiscală a României“, realizat de fundaţia Friedrich Ebert-Stiftung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO