Bănci și Asigurări

Cum a crescut Garanti Bank: A trebuit sa incurajam clientii sa ia credite si sa consume

Cum a crescut Garanti: A trebuit sa incurajam clientii sa ia credite si sa consume
03.02.2010, 23:05 55

Turcii de la Garanti Bank si-au planificat pentru anul acesta omajorare a activelor cu 50%, pana la 1,2 miliarde de euro, dupa ceanul trecut reusisera o dublare, de la 450 de milioane de euro, lasfarsitul lui 2008.

"Tot timpul exista cerere, chiar daca uneori este mai slaba. Artrebui sa incurajam clientii sa ia credite, sa consume, pentru caastfel ajutam economia", spune Murat Atay, directorul general albancii, aflat in functie de la inceputul anului trecut.

Garanti a reusit sa creasca anul trecut, in timp ce majoritateajucatorilor si-au redus businessul sau cel mult l-au conservat, inconditiile in care a derulat mai multe campanii de promovare aproduselor de creditare.

"Este foarte important sa vii cu solutii personalizate pentruclient. Am pregatit pachete speciale pentru clientii individuali,pentru firmele mici, de aceea produsele au fost atractive", spuneAtay. De exemplu, turcii au promovat anul trecut un credit princare finantau firmele mici in contul TVA pe care o aveau de incasatde la stat, in conditiile in care rambursarile se faceau cuintarziere. Pentru clientii individuali banca a vandut credite cuasigurari de somaj sau invaliditate temporara si a venit cu dobanzipreferentiale pentru angajatii din domeniul public.

"Daca ne uitam la alte banci, portofoliile de credite s-audeteriorat. La noi, cel mai mare risc de credit este legat desomaj, dar avem asigurare pentru asta."

Atay spune ca strategia agresiva pe creditare va fi prelungitasi in 2010, banca urmand sa deruleze mai multe campanii. Deasemenea, de la inceputul anului turcii au anuntat reduceri dedobanzi la creditele de retail, atat in lei, cat si in euro.  SefulGaranti spune ca dezvoltarea afacerilor va fi finantata atat princresterea depozitelor atrase pe plan local, cat si prin surseimprumutate de la banca-mama, care are lichiditati suficiente dupace a raportat un profit de circa un miliard de euro pe primele noualuni ale anului trecut.  Pe plan local, Garanti inregistreazapierderi, in conditiile in care a demarat in 2007 un proces dereorientare a afacerilor dinspre zona de corporate spre cea deretail, ceea ce a presupus si extinderea prezentei teritoriale.Banca opereaza in prezent o retea de 51 de unitati si circa 90 deATM-uri. Pentru anul acesta este planificata deschiderea a incacinci unitati, in timp ce numarul ATM-urilor ar trebui sa sara de200. Numarul clientilor urmeaza sa ajunga la 250.000 la sfarsitulanului, de la 150.000 de clienti in decembrie anul trecut. "Vomtrece pe profit de la anul, dupa cum aveam in plan", spune Atay.Venit la Bucuresti de la conducerea sucursalei Garanti dinIstanbul, unde avea in administrare active de 3 mld. euro, el spuneca are ca obiectiv sa creasca operatiunile din Romania la un volumchiar mai mare.

Pe plan local, Garanti functioneaza inca in regim de sucursala,insa este pe ultima suta de metri pentru obtinerea unei licentebancare de la BNR. Banca are o colaborare cu subsidiarele localeale gigantului american GE Money, care controleaza, alaturi deholdingul turc Dogus, grupul Garanti Bank.

Am cumparat titluri de stat de 125 milioane deeuro

Garanti a acumulat anul trecut un portofoliu de titluri de statde 125 de milioane de euro, aceasta contribuind de asemenea lacresterea activelor. Banca a obtinut recent si licenta de dealer pepiata secundara a titlurilor de stat, ceea ce inseamna ca le poatevinde mai departe clientilor, ca o solutie de economisire inconditii de risc foarte redus.

De altfel, Garanti incearca sa isi extinda oferta de servicii,venind la sfarsitul anului trecut cu posibilitatea achitariifacturilor pentru furnizorii de utilitati. Atay spune ca pe viitorvor fi oferite si solutii de cash management si plati. Portofoliulbancii a ajuns in prezent sa fie echilibrat intre clientiindividuali, firme mici si corporatii, iar Atay spune cadezvoltarea afacerilor este sustinuta de zona de retail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO