Bănci și Asigurări

Cumpararile BNR ridica euro din nou

29.09.2005, 19:03 18

Euro a marcat ieri o apreciere in fata leului dupa doua zile consecutive in care pierduse teren, dupa ce banca centrala a intervenit din nou in piata, cumparand valuta.

BNR a calculat un curs de 3,5422 lei noi pentru un euro, cu 0,0182 unitati mai mult decat in ziua precedenta. Dolarul a fost evaluat la 2,9488 lei, cu 0,0201 unitati mai mult decat cotatia anterioara.

Pe piata valutara euro s-a apreciat pana la 3,5430/3,5480 lei, dupa ce BNR a cumparat valuta pentru a doua zi consecutiv. Dealerii spun ca volumul cumpararilor nu a fost foarte mare, insa este posibil ca seria interventiilor sa continue.

Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 3,5270/3,5320 lei pentru un euro, usor sub nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore ale sedintei de tranzactionare cotatiile au coborat pana la o minima de 3.5200/3,5250 lei pentru un euro, nivel de la care banca centrala a inceput sa cumpere valuta. Astfel, cotatiile au urcat treptat pana la 3,5430/3,5480 lei pentru un euro, nivel care s-a mentinut pana la inchiderea pietei.

"BNR a intervenit din nou direct in piata si este posibil sa mai vedem astfel de miscari si in zilele urmatoare. Volumul cumpararilor nu a fost insemnat, ajungand probabil la 30 mil. euro. Pe de alta parte, in piata s-au simtit interese serioase de vanzare de valuta, dar si de cumparare, provenind de la clienti comerciali. Volumele tranzactionate au fost importante", a apreciat un dealer.

Piata a inregistrat marti un deficit de 84 de milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 359 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de asemenea important, de 472 mil. euro. Astfel, volumul total tranzactionat pe piata a urcat la 831 de milioane de euro.

La Sibiu euro este cotat pentru sfarsitul anului la 3,5496 lei, in conditiile in care banca centrala pare hotarata sa nu mai permita o apreciere in continuare a leului.

Pe pietele internationale cotatiile au urcat pana la 1,2022 dolari pentru un euro, dupa ce coborasera marti pana la nivelul de 1,2 dolari/euro. Aprecierea dolarului este alimentata de perspectiva cresterii in continuare a dobanzilor pe piata americana, dupa ce Banca Centrala a Statelor Unite s-a aratat preocupata de evolutia inflatiei.

Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi se mentin la 0,6%-2,5% pe an, dupa ce banca centrala a sterilizat saptamana trecuta la dobanda de 7,5% doar putin peste a zecea parte din cat oferisera bancile comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO