Bănci și Asigurări

Cursul a urcat la 4,46 lei/euro după o săptămână agitată pe piaţa valutară

Cursul a urcat la 4,46 lei/euro după o săptămână...

Autor: Ciprian Botea

22.09.2013, 21:00 154

Euro a închis şedinţa valutară de vineri peste pragul de 4,46 lei după una dintre cele mai volatile săptămâni de anul acesta. Pe piaţa valutară, cursul coborâse la un minim de 4,45 lei/euro în şedinţa precedentă pe fondul deciziei băncii centrale americane de a menţine nivelul excedentar al lichidiăţii din piaţă prin achiziţii de bonduri în dolari.

Decizia a liniştit investitorii care se retrăgeau de pe pieţele emergente pe fondul aşteptărilor ca randatemntul titlurilor americane să crească după ce banca centrală a SUA va decide să reducă nivelul lichidităţii din piaţă. Tensiunile crescuseră pe piaţa valutară la jumătatea săptămânii trecute, când euro a urcat peste 4,48 lei, faţă de 4,45 lei la începutul săptămânii.

BNR a publicat vineri un curs de referinţă de 4,4567 lei/euro, cu o jumătate de ban peste nivelul din ziua precedentă. Volumele de tranzacţionare au fost reduse, cererea de valută venind în principal de la clienţii comerciali, potrvit dealerilor. Dolarul american a revenit spre pragul de 3,3 lei, iar francul elveţian s-a apropiat de 3,62 lei. 

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO