Bănci și Asigurări

Cursul a urcat şi până la 4,57 lei/euro pe piaţa interbancară

Cursul a urcat şi până la 4,57 lei/euro pe piaţa interbancară

Autor: Monica Juganaru

16.07.2012, 00:04 406

Cursul leu/euro anunţat vineri de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,5495 unităţi, iar referinţa oficială pentru dolar a urcat, de asemenea, la un nou nivel record, de 3,7274 lei/dolar, evoluţia fiind influenţată de aversiunea la risc a jucătorilor în contextul tensiunilor politice din România.

Primele tranzacţii de vineri s-au realizat la 4,5390 - 4,5425 lei/euro, aproape de nivelul de la finalul sesiunii precedente, când rata de schimb fluctua în jur de 4,54 lei/euro. Însă, în prima oră a şedinţei interbancare cursul a urcat la 4,57 lei/euro. Ulterior, cotaţiile au coborât în jur de 4,5550 lei/euro, ca urmare a intervenţiei BNR.

"Se pare că banca centrală nu mai combate atât de agresiv această tendinţă ca în trecut şi pemite o volatilitate mai mare. Tensiunile s-au amplificat, riscurile sunt în creştere, iar această situaţie nu reprezintă doar un episod scurt de depreciere, ci pare să facă parte dintr-o perioadă mai lungă", consideră Vlad Muscalu, analist la ING Bank.

Paritatea leu/euro a început să crească încă de la începutul săptămânii trecute, din cauza tensiunilor politice dintre PDL şi USL, iar suspendarea preşedintelui Traian Băsescu a intensificat aversiunea la risc a investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO