Bănci și Asigurări

Cursul anunţat de BNR a scăzut cu aproape 1 ban, la cel mai redus nivel din acest an

Cursul anunţat de BNR a scăzut cu aproape 1 ban, la cel...

Autor: Marius Oncu

08.01.2015, 13:34 255

Referinţa euro a scăzut cu 0,78 bani, la 4,4882 lei, cel mai scăzut curs din acest an. În primele trei şedinţe din 2015 cursul s-a situat peste 4,9 lei/euro, iar un nivel mai redus decât cel de joi a fost consemnat în ultima şedinţă de anul trecut, la 4,4821 lei/euro.

Paritatea dolarului a urcat cu 1,95 bani, la 3,8131 lei. Un curs mai ridicat a fost atins cel mai recent pe 24 iulie 2012, la 3,8343 lei/dolar.

Evoluţia leului în raport cu dolarul este determinată deaprecierea monedei americane faţă de euro pe marile pieţe financiare. Euro s-a depreciat joi cu 0,6% faţă de dolar şi a coborât sub pragul de 1,18 dolari/euro, la minimul a aproape nouă ani.

Pentru francul elveţian, banca centrală a anunţat un curs de 3,7372 lei/euro, în scădere cu 0,65 bani faţă de miercuri.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Cu puţin înainte de ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, euro era cotat la 4,4880 - 4,4890 lei/euro, faţă de 4,4985 lei în tranzacţiile derulate pe finalul şedinţei de miercuri.

Minimul şi maximul au rămas cele înregistrate în prima oră de tranzacţii, de 4,4850 lei/euro, respectiv 4,4960 lei/euro, iar volumele pentru prima jumătate a zilei au depăşit de peste două ori media pentru acest interval al zilei.

"A căzut dimineaţă sub 4,49 lei/euro şi a făcut un low la 4,85 lei/euro, pe volume ridicate în piaţa interbancară. Evoluţia de apreciere a leului vine pe ce se întâmplă şi pe restul regiunii, însă pasul nostru de apreciere este mai redus. Cursul s-a stabilizat în zona de 4,4880 - 4,49 lei/euro", a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.

Leul şi alte monede din regiune au fost ajutate de o reorientare a investitorilor străini către activele cu randamente mai ridicate, dar considerate mai riscante. La sfârşitul anului trecut s-a înregistrat o retragere de pe astfel de plasamente, cu impact puternic asupra activelor emergente, în contextul declinul preţului petrolului şi a incertitudinilor privind un program de achiziţii de obligaţiuni de către Banca Centrală Europeană.

"Dimineaţă a fost o căutare de randamente ridicate şi a ajutat şi leul. S-a dat un pic drumul la expunerea pe risc", a spus dealerul.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, că banca centrală este pregătită să intervină rapid în cazul unor situaţii de dezechibre pe pieţele interbancare, la fel cum s-a întâmplat şi anul trecut, când leul nu s-a depreciat, ci a pierdut din aprecierea anterioară, iar în 2015 va rămâne în zona de echilibru.

"Categoric, leul este o monedă vie şi reacţionează la ... a avut perioade de odihnă prelungite, dar reacţionează (...) Mai pot să apară şi dezechilibre. Cum s-a întâmplat în decembrie. Ministerul Finanţelor face plăţi masive, apar mulţi lei pe piaţă. Nu stăm să ne uităm, reacţionăm (...) Suntem în continuare pregătiţi, ca şi anul trecut, să acţionăm rapid pe piaţă, dacă apar dezechilibre", a spus Isărescu, referindu-se la o eventuală ieşire a Greciei din zona euro.

El a precizat că nu există fundamente pentru mişcări ample ale cursului de schimb, întrucât deficitul de cont curent al balanţei de plăţi este mic şi acoperit de investiţiile străine directe, astfel că intervenţiile în situaşii de dezechilibre sunt explicabile, deşi banca centrală nu are un obiectiv de curs şi nu este deranjată de mişcări de până la 5%.

"Curs de echilibru înseamnă cam unde a fost anul trecut", a mai spus Isărescu, precizând că există un interval de variaţie care nu necesită intervenţii.

BNR a redus, miercuri, rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, nou minim istoric, decizia băncii centrale fiind în linie cu aşteptările analiştilor.

Totodată, pieţele financiare externe sunt optimiste că datele slabe privind inflaţia din zona euro pun presiune suplimentară pe Banca Centrală Europeană pentru lansarea unui program de achiziţie de obligaţiuni guvernamentale, care să sprijine marile economii europene.

Rata inflaţiei din zona euro a coborât în teritoriu negativ în luna decembrie pentru prima oară din septembrie 2009 până în prezent, preţurile de consum scăzând cu 0,2%, mai puternic decât estimau analiştii. Economiştii consultaţi de Bloomberg au anticipat un declin de 0,1% al ratei inflaţiei.

Potrivit unui sondaj realizat de Reuters în rândul analiştilor, soliditatea economiilor din Europa Centrală şi de Est va contribui la aprecierea monedelor din regiune, inclusiv a leului, în 2015, după scăderile înregistrate în ultimele săptămâni.

Astfel, zlotul s-ar putea aprecia cu 4,7% în raport cu euro până la sfârşitul acestui an, de la nivelul de 4,125 unităţi pentru un euro înregistrat marţi, forintul cu 3,2%, la 310 unităţi pentru un euro, leul cu 2,2%, la 4,4 unităţi pentru un euro, iar coroana cehă cu 1,1%, la 27,375 unităţi.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se află joi la 0,05% - 0,44% pe an, faţă de 0,06% - 0,46% pe an miercuri.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se situează la 0,13% - 0,58% pe an, comparativ cu 0,16% - 0,63% pe an în şedinţa precedentă.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a coborât la 1,59% pe an, de la 1,63% pe an miercuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO