Bănci și Asigurări

Cursul BNR. Criza externă împinge euro peste pragul de 4,35 lei, BNR nu clipeşte. Se duce leul spre un minim record istoric faţă de euro?

Criza externă împinge euro peste pragul de 4,35 lei, dar BNR nu clipeşte

Autor: Ciprian Botea

03.10.2011, 00:02 1005

Leul a continuat să piardă teren în faţa euro din cauza şocurilor externe, cursul oficial ajungând vineri la 4,3533 lei/euro, cel mai ridicat nivel consemnat de la sfârşitul lunii iunie 2010 încoace.

Este pentru a patra oară de când se calculează la Bucureşti cursul leu/euro când cotaţia calculată de BNR urcă peste pragul de 4,35 lei/euro.

Euro a câştigat peste cinci bani în faţa leului pe parcursul săptămânii trecute pe fondul acutizării tensiunilor externe privind datoriile suverane, dar aversiunea la risc a investitorilor a afectat cel mai puţin leul dintre monedele din regiune, în condiţiile în care forintul şi zlotul s-au depreciat de două-trei ori mai rapid în ultimele luni.

"Nu este vorba de mişcări dramatice. Suntem printre cele mai stabile monede, în parte şi datorită fundamentelor economice îmbunătăţite. De la începutul anului, zlotul a pierdut mai mult de 10% în raport cu moneda europeană, iar forintul, 7%, în timp ce leul s-a depreciat cu mai puţin de 3%", a declarat joi-seară Cristian Popa, viceguvernatorul BNR.

Prin acest comentariu, piaţa ar putea înţelege că BNR nu este îngrijorată de acest episod de depreciere, respectiv de impactul asupra rambursării creditelor în euro şi asupra preţurilor mărfurilor din import.

Pragul de 4,35 lei a mai fost testat de euro timp de trei şedinţe consecutive la sfârşitul lunii iunie 2010, dar deprecierea de atunci a leului nu s-a resimţit foarte puternic în creşterea preţurilor sau a ratelor restante la credite datorită perioadei scurte de timp în care moneda europeană s-a menţinut la un nivel ridicat.

Analiştii se aşteaptă însă ca de data aceasta leul să piardă mai mult teren în faţa euro din cauza situaţiei externe foarte tensionată şi a faptului că banca centrală nu a schiţat până acum niciun semn vizibil de apărare a leului.

"Având în vedere pierderile înregistrate de alte active cu risc ridicat, mişcarea de depreciere a leului ar putea continua. Din declaraţiile viceguvernatorului Popa reiese că BNR pare confortabilă cu nivelul la care a fost tranzacţionat leul în ultima perioadă", potrivit unui raport al ING Bank.

Deprecierea leului ajută statul să aibă încasări mai mari anul viitor având în vedere că referinţa de astăzi, 3 octombrie, va fi utilizată pentru calculul accizelor pentru 2012. Veniturile din accize reprezintă aproape 11% din veniturile la bugetul general consolidat.

"Nu cred că există o corelaţie cu accizele. Nu cred că tranzacţionează cineva euro pentru a duce cursul cât mai sus din acest motiv. Este vorba de participanţii pe piaţă care vor să convertească o sumă într-o monedă", susţine Popa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO