Bănci și Asigurări

Cursul continuă să crească: primele tranzacţii interbancare de miercuri se fac la 4,75 lei/euro

Cursul continuă să crească: primele tranzacţii...

Autor: Roxana Rosu

23.01.2019, 10:31 16975

Moneda naţională continuă să se deprecieze, cotaţiile de miercuri dimineaţă de pe piaţa valutară anunţând un curs de 4,757 lei/euro, faţă de nivelul oficial de 4,71 lei/euro anunţat ieri de BNR.

Leul s-a apreciat uşor spre ora 10.30, după ce deschisese tranzacţiile interbancare la 4,76 lei/euro.

Moneda naţională a pierdut aproape 1% în faţa euro în trei săptămâni din 2019. Românii cu credite în euro sunt bulversaţi la început de 2019 în condiţiile în care efervescenţa persis­tă pe piaţa valutară du­când cursul de schimb peste pragul psi­ho­logic de 4,7 lei/euro, la un nou maxim istoric.

Deprecierea monedei naţionale a venit pe fondul tensiunilor create de politicile economice interne, într-un context marcat de volatilitate şi pe pieţele financiare internaţionale, după cum au explicat analiştii. Dincolo de presiunile interne, leul a pierdut teren în faţa euro în prima parte a anului, urmând şi trendul regional, în condiţiile în care deprecierea a fost vizibilă şi pentru alte monede din Europa Centrală şi de Est.

Pentru 2019, majoritatea analiştilor anticipează un curs de schimb leu/euro peste pragul de 4,7 lei/euro, nefiind exclusă o depreciere a leului şi de 2-3% deoarece BNR are o flexibilitate limi­tată în menţinerea stabilităţii cursului, în condiţiile noilor reguli care vizează băncile.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO