Bănci și Asigurări

Cursul euro coboară la cel mai scăzut nivel din iunie 2010

Autor: Liviu Chiru

27.02.2011, 23:35 35

Leul a atins un nou maxim al ultimelor opt luni faţă de euro,reuşind vineri să şteargă întreaga depreciere din ziua precedentă,pe fondul sentimentului pozitiv al investitorilor internaţionalifaţă de regiune.

BNR a calculat vineri un curs de 4,2139 lei pentru un euro, cu1,92 bani, sau 0,45%, sub nivelul precedent. Dolarul a pierdut 1,3bani, coborând la 3,0580 lei. De data aceasta, aprecierea leului afost corelată cu evoluţia celorlalte monede din regiune, care aucâştigat de asemenea teren în faţa euro. Pe piaţa valutarăinterbancară euro a început şedinţa de tranzacţionare de vineri la4,2313 lei, după care a coborât la 4,2115 lei. Ulterior cotaţiiles-au stabilizat deasupra acestui nivel.

"Spargerea nivelului anterior de suport de 4,2250 lei pentru uneuro deschide calea înspre testarea nivelului de 4,21 lei pentru uneuro şi pe fondul creşterii apetitului pentru risc al jucătorilorstrăini", a comentat dealerul unei bănci locale.

Zlotul polonez a câştigat vineri 0,6% în faţa euro la cursulcalculat de Banca Centrală Europeană (BCE), în timp ce forintulmaghiar a înregistrat un plus de 0,2%. Leul a urcat cu 0,5%, la4,2125 lei/euro. BCE culege individual cotaţiile de pe pieţelevalutare, iar la Bucureşti preluarea informaţiilor se face maitârziu faţă de ora la care BNR calculează cursul oficial. În primaparte a săptămânii trecute leul evolua în sens opus monedelor de pepieţele vecine, care pierdeau teren în faţa euro, ceea ce aalimentat speculaţii privind presupuse intervenţii discrete aleBNR.

Pe piaţa monetară dobânzile la plasamentele pe o zi au rămas la5,5%-6% pe an, unde urcaseră la jumătatea săptămânii trecute, dupăce stagnaseră mult timp la niveluri foarte scăzute, de 2%-3% pe an.În schimb, dobânzile pentru scandeţele mai lungi de şase luni aufost relativ stabile, la 5,9%-6,7% pe an.

"Presupusele intervenţii pe piaţa valutară din şedintele recentesugerează faptul că ratele de dobândă pe termen scurt s-ar puteaconfrunta cu presiuni ascendente, mai ales că ne aflăm la începutulperioadei de constituire a rezervelor minime obligaţorii",comentează analiştii ING Bank. Pe de altă parte, şi MinisterulFinanţelor s-a împrumutat agresiv de la începutul anului, iar baniise reîntorc în sistem cu o anumită întârziere, pe măsură ce statulface plăţile către furnizori sau către angajaţi şi pensionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO