Bănci și Asigurări

Cursul mai are doar un pas si scade la 4 lei/euro

Cursul mai are doar un pas si scade la 4 lei/euro
18.01.2010, 23:06 31

Euro si-a continuat si ieri scaderea in fata monedei nationale,iar referinta BNR a ajuns la o cotatie de 4,1008 lei, in scadere cuun ban si jumatate fata de ultima sedinta de saptamana trecuta, pefondul aprecierii monedelor din regiune si in conditiile unui volumredus de valuta tranzactionata pe piata de la Bucuresti.

Leul a castigat, in ultima luna, peste trei procente in fatamonedei unice europene, unele banci straine si multi dintreanalistii locali asteptandu-se ca pragul de 4 lei/euro sa fie atinsin viitorul apropiat. La jumatatea sedintei de ieri euro setranzactiona la o paritate de 4,1000-4,1030 lei, in scadere fata deparitatea din prima parte a zilei.

"Se pare ca si regiunea, care a deschis pe o crestere usoara, aavut un impact asupra evolutiei leului. Lichiditatea a fost insascazuta si nu s-a intamplat nimic spectaculos, piata americanafiind inchisa pentru Martin Luther King Day", a comentat dealerulunei banci. El spune ca cererea de lei a venit din parteajucatorilor care au participat ieri la licitatia Finantelor, undeau fost vandute titluri de stat in valoare de 2,3 mld. lei.

Dealerii spun ca, in continuare, majoritatea jucatorilor de pepiata mizeaza pe apreciere in conditiile in care mai multe bancivest-europene au pariat sute de milioane de euro pe apreciereacursului, chiar sub pragul de 4 lei pentru un euro.

O depreciere prea mare a leului trezeste insa ingrijorareaeconomistilor, care spun ca o moneda puternica poate afecta serioseconomia aflata inca in recesiune. Reprezentantii BNR noteaza insaca trebuie facuta o distinctie intre modul in care evolueaza piatain acest moment si previziunile analistilor.

"Este o luna de inceput de an in care jucatorii incearca saocupe o pozitie pe care o considera ca fiind cea mai buna. Trebuiefacuta o distinctie intre tabloul pietei reale si tabloulpreviziunilor. In acest moment, cursul se afla in limiterezonabile", a declarat Adrian Vasilescu, consilier alguvernatorului BNR. In acelasi timp, excesul de lichiditate de pepiata a continuat sa mentina la valori reduse dobanzileinterbancare, costul plasamentelor la o zi coborand la 3,32-3,82%pe an, fata de 3,37-3,87% pe an in sedinta precedenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO