Bănci și Asigurări

Cursul urca la 3,66 lei pentru un euro in a doua zi de furtuna pe pietele financiare

16.09.2008, 18:31 20

Cotatiile euro/leu au urcat ieri pana la 3,66 lei pentru un euro pe piata valutara de la Bucuresti, dupa ce jucatorii straini au cumparat agresiv valuta, in cadrul unei miscari la nivel global de inchidere a expunerilor riscante.

BNR a calculat ieri un curs de 3,6494 lei pentru un euro, cu 2,82 bani peste nivelul precedent. Comparativ cu inceputul lunii, cursul este acum mai sus cu 3,7%. Dolarul a urcat la 2,5722 lei, cu 3,08 bani mai mult decat in ziua anterioara.

Desi ultimele saptamani au adus o volatilitate ridicata, cursul euro/leu este acum la aceleasi niveluri ca la sfarsitul lunii iunie.

In iulie si august euro coborase abrupt pe piata locala, intrand pentru cateva zile chiar sub nivelul de 3,5 lei, pe fondul unor vanzari mai mari de valuta, alimentate de remiterile muncitorilor romani din strainatate. 

Deprecierea rapida din ultimele zile a leului a fost corelata cu evolutia celorlalte monede de pe pietele emergente din regiune, care au pierdut de asemenea teren.

"Volumele tranzactionate nu au fost fabuloase. Intr-o asemenea perioada este nevoie de prudenta, iar asta amplifica mult miscarile", a comentat un dealer. Piata se deschisese ieri in cotatii de 3,64 lei pentru un euro. Inca de la primele ore euro a atins un varf de 3,66 lei, dupa care a suferit o corectie usoara.

Spre sfarsitul zilei au aparut din nou presiuni pe partea de cumparare de valuta, astfel ca euro a urcat din nou spre 3,66 lei.

Dealerii nu mai fac pariuri privind evolutia cursului, intr-un context international atat de tulbure.

Totusi, o prelungire a crizei de pe pietele internationale ar putea sa loveasca puternic leul, care este in continuare perceput ca o moneda cu fundamente slabe.

In ianuarie, euro urcase spre 3,8 lei, un maxim al ultimilor ani, inainte ca o presupusa interventie directa a BNR pe piata valutara sa corecteze deprecierea cursului.

Pe piata monetara dobanzile au oscilat in jurul ratei de politica monetara a BNR, de 10,25% pe an. Cererea si oferta de lichiditati pe plan local s-au echilibrat, dupa ce Trezoreria a efectuat mai multe plati pe parcursul saptamanii trecute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO