Bănci și Asigurări

Dai un dolar si ai un portret... financiar

06.06.2003, 00:00 23

Ati incercat vreodata sa depuneti cereri de creditare la mai multe banci simultan? Dar sa luati un credit fara sa fiti un platitor de taxe tocmai punctual? Daca da, este bine sa aflati ca, de anul acesta, astfel de demersuri vor fi din ce in ce mai dificile.
Sau cel putin asa spun managerii primului birou de credit din Romania, Neural Risk Management (NRM). NRM, al carei actionar majoritar este compania britanica Neural Technologies, isi va incepe activitatea luna aceasta, dupa ce pe piata romaneasca au mai existat proiecte, ale altor companii, pentru o astfel de afacere.
"Probabil ca suntem primii pentru ca investitia intr-o astfel de afacere poate ajunge la 1 milion de dolari iar tehnologia trebuie sa fie avansata. Am luat decizia sa intram pe piata pentru ca acum este momentul pentru o astfel de afacere in Romania", a declarat pentru Ziarul Financiar Philip Stapley, presedintele NRM.
Ce face, insa, un astfel de birou de credite? In principiu, ofera bancilor, insitutiilor statului sau altor companii interesate, informatii detaliate despre profilul financiar al persoanei fizice care solicita un credit sau alte servicii bancare si nebancare: ce venituri lunare are, de ce cheltuieli financiare sunt grevate, modul in care respecta termenele de plata, angajamentele fata de alte banci sau companii. Un astfel de portret financiar poate fi solicitat chiar de persoana fizica in cauza, ca parte a dosarului de solicitare a unui credit. Va exista, de asemenea, si un sistem de punctare, ce urmeaza sa fie folosit de banci pentru clasificarea clientilor.
In vest, unii din cei mai importanti clienti ai unor astfel de birouri de credite sunt companiile de telecomunicatii, care trebuie sa isi monitorizeze zecile de milioane de clienti.
Tot in vest, portretul financiar este alcatuit pe baza informatiilor provenite de la banci, companii, Ministerul Finantelor sau alte institutii de stat.
In Romania, legislatia nu permite deocamdata un astfel de schimb de informatii.
"Schimbarea legislatiei este o chestiune de timp. Romania vrea sa intre in Uniunea Europeana si pentru asta trebuie sa se alinieze repede normelor europene si in acest domeniu", a spus Stapley.
Presedintele NRM a precizat ca societatea  ofera deja servicii de consultanta pentru doua banci din Romania, urmand ca sistemul interconectat de informatii (cu toate bancile din sistem directionand date catre birou) sa fie pus la punct dupa modificarea legislatiei.



Pita potentiala: 6 - 8 mil. $ pe an
Conform estimarilor actuale ale NRM, in Romania vor fi in 2005 aproximativ 8 milioane de solicitanti ai unor astfel de fise financiare. In functie de gradul de prelucrare a datelor si cantitatea informatiilor oferite, o fisa poate costa intre 50 de centi si 15 dolari. Avand in vedere faptul ca majoritatea solicitarilor vor fi, insa, pentru informatiile de baza, piata de profil va avea o valoare de 6 - 8 milioane de dolari pe an.
Neural Technologies este prezenta deja in mai multe tari din Europa Centrala si de Est iar reprezentantii sai spun ca, in Marea Britanie, compania furnizeaza servicii de scoring pentru 9 milioane de oameni, monitorizeaza peste 50 de milioane de abonati ai companiilor de telecomunicatii, oferind servicii similare si companiilor de utilitati.
In Romania, printre asociatii Neural Techologies se numara Universal Card System, Investment Solutions si SmartTel.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO