Bănci și Asigurări

Danske Bank: Euro vafi 3,55 lei in septembrie

30.05.2007, 17:07 16

In plina campanie de apreciere agresiva a leului, analistii Danske Bank vad probabila o corectie importanta de curs care sa se manifeste chiar din lunile urmatoare.
Potrivit unui raport publicat la sfarsitul saptamanii trecute de Danske Bank, cursul leu euro ar putea sa urce la 3,55 lei pana in septembrie. Deprecierea monedei locale ar urma sa continue pana la sfarsitul anului, cand euro ar trebui sa ajunga la 3,6 lei. Analistii danezi vad cursul la acest nivel pana cel putin in iunie 2008. Viziunea Danske Bank, care presupune o depreciere a cursului cu 10% pana la sfarsitul anului difera sensibil de proiectiile analistilor locali, dar si straini.
Analistii continua sa exerseze prognoze pentru cursul de schimb al leului in raport cu euro, desi admit ca aprecierea din ultima luna le-a intrecut asteptarile, iar calculele pentru sfarsitul anului au tot atatea sanse de a se indeplini pe cat au sanse sa se dovedeasca eronate.
De pilda, ABN Amro se astepta la inceputul primaverii la o paritate de 3,34 lei pentru un euro in luna iunie, respectiv de 3,33 leu pentru un euro in septembrie.
Piata a luat-o insa cu mult inaintea prognozelor, cotatiile coborand chiar pana la 3,25 lei pentru un euro la nivelul lunii mai. In noile conditii, calculele ajustate ale ABN Amro indica anticiparea unei corectii graduale a cursului: 3,28 lei/euro in iunie, 3,29 lei/euro in septembrie, respectiv 3,39 lei/euro in decembrie.
Analistii continua sa vorbeasca despre impactul pe care miscarile regionale ale capitalurilor straine le pot avea asupra cursului leului, desi experienta din ultimele trei saptamani a aratat ca si conjunctura de la un moment dat de pe piata locala poate impune tendinta cotatiilor independent de ceea ce se intampla in regiune.
Potrivit ultimelor buletine de analiza publicate de Raiffeisen Bank, euro ar urma sa urce la 3,45 lei in decembrie. Austriecii, care anticipau un nivel de 3,4 lei la sfarsitul lui iunie, sunt insa in curs de a-si revizui prognozele.
Si analistii Bank AustriaCreditanstalt vad probabila o depreciere a leului, insa ceva mai temperata. Potrivit prognozelor publicate la sfarsitul saptamanii trecute, euro ar trebui sa urce la 3,32 lei pana la sfarsitul lunii viitoare, respectiv 3,37 lei in decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO