Bănci și Asigurări

De ce plătesc asigurătorii mai mulţi bani la fondul de garantare dacă despăgubirile sunt de 12 ori sub încasări

De ce plătesc asigurătorii mai mulţi bani la fondul de...

Autor: Anelis Baciu

22.09.2014, 00:08 383

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să majoreze contribuţiile companiilor de asigurări la Fondul de Garantare a Asiguraţilor, instituţia care se ocupă cu despăgubirea clienţilor asigurătorilor în faliment, deşi despăgubirile plătite în ultimii cinci ani sunt de 12 ori mai mici decât sumele încasate de la asigurătorii din piaţă.

În aceste condiţii se pune întrebarea care sunt motivele care au stat la baza acestei decizii care potrivit surselor din piaţă urmează să fie implementată de la începutul anului viitor. ASF nu a răspuns unei solicitări a ZF cu privire la decizia de majorare a contribuţiei la fond.

Autoritatea vrea ca de la 1 ianuarie 2015 companiile care emit poliţe generale să contribuie cu 1% din primele subscrise, faţă de 0,8%, în timp ce asigurătorii de viaţă vor plăti 0,5% în loc de 0,3%.

„Probabil ASF a început să aibă îndoieli că situaţia companiilor aflate în redresare financiară se va îmbunătăţi şi foarte probabil estimează că va fi nevoie să se apeleze la disponibilităţile Fondului de Garantare“, a afirmat Cristian Constantinescu, unul dintre cei mai buni specialişti în asigurări şi fost director general al Allianz-Ţiriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO