Bănci și Asigurări

De ce platesc bancherii dobanzi mari la depozite cand pe piata leii sunt ieftini

De ce platesc bancherii dobanzi mari la depozite cand pe piata leii sunt ieftini
15.04.2010, 23:09 60

Cine se uita in ofertele bancilor pentru depozite in lei poategasi cu usurinta rate de 8% pe an, chiar 9%, in special lajucatorii de talie mica, desi pe piata monetara interbancaradobanzile s-au stabilizat in ultima luna la niveluri de 3%-4% pean, astfel ca teoretic leii ar trebui sa fie ieftini.

Nivelul inca ridicat al dobanzilor practicate de banci - ladepozite si la credite - a fost criticat in repetate randuriinclusiv de guvernatorul Mugur Isarescu. Teoretic, bancile artrebui sa plateasca clientilor dobanzi mai mici la depozite decatrata de politica monetara a BNR - in prezent de 6,5% pe an.

Lupta pentru clienti si reducerea limitelor pe piatainterbancara tin dobanzile sus

Bancherii spun ca astfel incearca sa isi castige fidelitateaclientilor, mai ales ca pe piata sunt inca jucatori care au ambitiide crestere si au nevoie sa isi consolideze portofoliul. Dealeriispun insa ca sunt si motive tehnice, respectiv nu toate bancile potimprumuta de pe piata atat cat au nevoie, astfel ca sunt fortate saplateasca mai mult pentru a atrage bani de la clienticomerciali.

Spre exemplu, ATE Bank, un jucator de talie mica detinut insa deunul dintre grupurile financiare elene de top, plateste acumdobanzi de 8% pe an.

"ATE Bank Romania se afla in prezent intr-un proces deconsolidare a bazei de depozite si a portofoliului de clientipersoane fizice", spune Alina Pascu, director general adjunct albancii. Grecii au cumparat banca in vara lui 2006, fosta MindBankfiind un jucator cu afaceri foarte mici, concentrat in zonafinantarii firmelor de dimensiuni reduse. Acum, ATE incearca sadezvolte operatiuni de retail, care sa ajunga sa balansezeafacerile din zona corporate.

Chiar si jucatorii de talie mare, precum Banca Romaneasca,platesc dobanzi de peste 8% pe an.

Un alt exemplu este Garanti Bank, sucursala locala a unuiadintre cele mai mari grupuri financiare din Turcia, care are, deasemenea, dobanzile la depozitele in lei asezate pe palierul de 8%pe an.

"Dobanzile la depozite oferite de Garanti Bank sunt stabilite infunctie de evolutia pietei. Mentinem un nivel atractiv aldobanzilor la depozite pentru ca ne dorim un portofoliu echilibratpe partea de pasive, cu fonduri atrase din mai multe surse", spuneOkan Yurtsever, director retail banking si bancassurance.

De partea cealalta, bancile mari se plang ca nu pot reduce prearepede dobanzile, pentru ca si-ar pierde clientela in fatajucatorilor cu oferte agresive. Mihai Bogza, seful Bancpost,sublinia recent ca a incercat sa mearga agresiv in jos cu dobanzilela depozite, dar s-a oprit cand a vazut ca piata se misca cuinertie. Sorin Popa, director general adjunct al BRD, spunea chiarca oferirea de dobanzi ridicate de catre unii jucatori ar trebui saatraga atentia autoritatii de supraveghere, pentru ca ar puteasugera unele probleme de lichiditate.

Bancherii vor mai multe surse de finantare

Dealerii spun pe de alta parte ca diversificarea surselor definantare este considerata mult mai importanta, dupa socul crizeifinanciare din toamna lui 2008, cand pietele au "secat".

"Criza financiara pornita de caderea Lehman Brothers ademonstrat ca finantarea wholesale (de la clienti institutionali,n. red.) prezinta riscuri mai mari si lumea incearca sa sefinanteze de la clienti nonfinanciari", spune dealer-ul unei bancilocale. In plus, atragerea unor clienti comerciali face loc sipentru vanzarea de alte produse si servicii, care vor generavenituri pentru banca, adauga el.

Tot de criza declansata de caderea Lehman se leaga si reducereadrastica a limitelor de tranzactionare dintre banci, pe piatamonetara. Astfel, daca inainte de criza bancile puteau sa isiacopere cu usurinta deficitul de rersurse din relatia cu clientelade pe pietele interbancare, acum este mult mai dificil.

"Limitele din piata sunt foarte mici si bancile nu ar putea saisi gestioneze indicatorii de lichiditate. Daca inainte puteai saimprumuti usor 300 de milioane de lei de pe piata, acum nu mai ieimare lucru", spune un alt dealer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO