Bănci și Asigurări

De la triplare, leasingul imobiliar se calmeaza la plus 65%

17.04.2008, 20:41 15

Piata de leasing imobiliar isi va incetini ritmul de crestere anul acesta, companiile estimand un avans de 65% al industriei, dupa un an 2007 in care piata a raportat o triplare a volumului de finantari pana la 461,3 milioane euro.
Finantarile cu scopuri imobiliare acordate de companiile de leasing au fost in valoare de 461,3 milioane euro anul trecut, valoare tripla fata de cea inregistrata in 2006, in conditiile in care piata totala de leasing a crescut cu 51,3% in acelasi interval, potrivit informatiilor furnizate de Asociatia de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB).
"Pentru 2008, preconizam o crestere a finantarilor cu 65% in raport cu anul trecut, piata de leasing imobiliar urcand astfel pana la 700 de milioane de euro. Desi este o crestere semnificativa, este totusi prea putin, intrucat exista un potential mult mai mare pe acest segment", a spus Vasile Cristescu, director de vanzari al companiei Immorent Romania.
Pe de alta parte, Kerem Sekizyarali, presedintele ALB, estimeaza o continuare a trendului de crestere de anul trecut.
"Piata de leasing imobiliar va avea si in acest an aceeasi tendinta de crestere ca in anul 2007", a spus el.
Principalul motor de crestere al leasingului imobiliar va fi in 2008 oferta imobiliara pentru utilizare industriala, care are un "potential de crestere enorm", considera Ion Dragulin, director in cadrul Directiei de Stabilitate Financiara a BNR.
"Pe segmentul ofertei imobiliare, in 2008 pot aparea o serie de provocari si riscuri pe segmentul comercial, in schimb oferta pentru utilizare industriala are un potential de crestere enorm", a declarat reprezentantul BNR.
In comparatie cu alte piete din Europa Centrala si de Est, piata locala a leasingului imobiliar a crescut mai rapid decat piata bulgara, unde a fost raportat un volum nou de business de 88 milioane euro in 2007. In Croatia, leasingul imobiliar a atins anul trecut un volum al finantarilor de 520 de milioane de euro.
"In Croatia, leasingul imobiliar a avansat pe fondul necesitatii de a recladi tara dupa razboiul care a avut loc in spatiul ex-iugoslav. In Romania, leasingul imobiliar ar trebui sa profite mai mult de pe urma parteneriatelor cu autoritatile publice, care reprezinta un potential prea putin exploatat", a explicat reprezentantul Immorent.
Perspectivele de crestere a leasingului imobiliar sunt sustinute de nivelul coborat la care se situeaza industria in momentul de fata. Potrivit datelor pe 2007 furnizate de BNR, finantarile pentru scopuri imobiliare acordate de institutiile financiare nebancare (IFN) detin o pondere redusa, de 1,23% din totalul finantarilor.
In anul 2003, cand ALB a realizat primele statistici, piata de leasing se situa 9,45 milioane euro, urmand o dublare in fiecare din urmatorii doi ani si o triplare in 2006 si respectiv 2007.
Din totalul pietei, segmentul cladirilor industriale a reprezentat anul trecut 214,58 milioane euro, in crestere cu 175% fata de 2006. Leasingul imobiliar pentru sectorul de birouri a cumulat 151 milioane euro, in crestere de patru ori fata de anul precedent.
Finantarile pentru sectorul rezidential au crescut anul trecut cu aproximativ 260% pana la 85,82 milioane euro. Majoritatea contractelor pentru leasingul imobiliar, 86,42%, sunt incheiate pe o perioada de peste cinci ani, urmate de cele semnate pentru un interval de patru-cinci ani cu o pondere de 6,54%.
Clientii societatilor de leasing pentru finantarile imobiliare sunt in proportie de 97% companii, restul revenind segmentului de retail.
Finantatorii care furnizeaza leasing imobiliar apartin in porportie de 99% unor grupuri bancare, iar restul sunt companii independente, potrivit statisticilor realizate de Asociatia de Leasing si Servicii Financiare Nebancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO