De luni, 21 iunie, băncile vând credite după noua lege

13 iun 2010 Autor: Ciprian Valentin Botea

Guvernul a publicat ordonanţa de urgenţă privind contractele de credit pentru persoanele fizice şi până săptămâna viitoare băncile trebuie să aplice prevederile actului normativ la contractele semnate cu noii clienţi. Pentru clienţii existenţi contractele trebuie modificate prin acte adiţionale până în septembrie. Bancherii spun că nu au fost consultaţi de autorităţi în momentul elaborării proiectului de lege şi că modificarea contractelor deja încheiate va însemna cheltuieli de zeci de milioane de euro pentru bănci, care se va resimţi în final în costul creditelor. În acelaşi timp, susţin ei, termenele fixate pentru modificarea contractelor de credit sunt prea strânse şi imposibil de atins.

Top 3 schimbări

  • Comisionul de rambursare anticipată este plafonat la 1%, respectiv 0,5% dacă plata în avans are loc cu mai puţin de un an înainte de scadenţa creditului. Comisionul este eliminat pentru creditele cu dobândă variabilă.
  • Banca poate percepe doar comision de analiză a dosarului, de administrare a creditului sau a contului curent, de rambursare anticipată, costuri aferente asigurărilor, penalităţi şi un comision unic pentru serviciile prestate la cerere.
  • Dobânda aplicată creditelor restante nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale rata dobânzii percepute atunci când împrumutul respectiv nu înregistrează restanţe.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.06.2010

 
Cuvinte cheie:
bănci
, credite

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide