Bănci și Asigurări

De luni, 21 iunie, băncile vând credite după noua lege

FOTO: Shutterstock
13.06.2010, 23:44 123

Guvernul a publicat ordonanţa de urgenţă privind contractele decredit pentru persoanele fizice şi până săptămâna viitoare bănciletrebuie să aplice prevederile actului normativ la contractelesemnate cu noii clienţi. Pentru clienţii existenţi contracteletrebuie modificate prin acte adiţionale până în septembrie.Bancherii spun că nu au fost consultaţi de autorităţi în momentulelaborării proiectului de lege şi că modificarea contractelor dejaîncheiate va însemna cheltuieli de zeci de milioane de euro pentrubănci, care se va resimţi în final în costul creditelor. În acelaşitimp, susţin ei, termenele fixate pentru modificarea contractelorde credit sunt prea strânse şi imposibil de atins.

Top 3 schimbări

  • Comisionul de rambursare anticipată este plafonat la 1%,respectiv 0,5% dacă plata în avans are loc cu mai puţin de un anînainte de scadenţa creditului. Comisionul este eliminat pentrucreditele cu dobândă variabilă.
  • Banca poate percepe doar comision de analiză a dosarului, deadministrare a creditului sau a contului curent, de rambursareanticipată, costuri aferente asigurărilor, penalităţi şi uncomision unic pentru serviciile prestate la cerere.
  • Dobânda aplicată creditelor restante nu poate depăşi cu maimult de două puncte procentuale rata dobânzii percepute atunci cândîmprumutul respectiv nu înregistrează restanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO