Bănci și Asigurări

De måine, impozitul de 10% subtiaza cåstigurile din dobånzi

31.05.2005, 18:29 16

Depozitele bancare, certificatele de depozit si alte instrumente de economisire la banci, constituite, respectiv achizitionate incepånd de miercuri, 1 iunie, vor fi taxate cu o cota de 10% aplicata venitului din dobånzi, potrivit formei finale a legii de modificare a Codului fiscal, adoptata de Parlament.

Pentru depozitele la termen, certificatele de depozit si alte instrumente de economisire constituite/achizitionate inainte de 1 iunie si a caror scadenta este ulterioara acestei date, in caz de reinnoire automata data scadentei va fi asimilata in scop fiscal cu data constituirii.

Parlamentul a eliminat astfel caracterul retroactiv al prevederilor initiale incluse de Guvern in ordonanta de urgenta pentru amendarea Codului.

In acelasi timp, incepånd de la 1 iunie este restrictioneaza scutirea de impozit care era valabila påna acum pentru veniturile din dobånzi aferente depunerilor la vedere in conturi curente. Astfel, scutirea ramåne valabila numai pentru veniturile din dobånzi la depozitele la vedere/conturile curente pentru care ratele dobånzilor sunt mai mici sau egale cu nivelurile ratelor dobånzilor de referinta de pe pietele interbancare la depozitele la o luna, comunicate de Banca Nationala in prima zi lucratoare a lunii pentru care se face calculul, corespunzatoare monedelor in care sunt denominate depozitele la vedere/conturile curente respective.

De la 1 ianuarie 2006, impozitul pe veniturile din dobånzi urmeaza sa creasca la 16%, aceasta categorie de venituri fiind inclusa sub umbrela cotei unice, alaturi de cåstigurile din tranzactii cu actiuni.

Impozitarea cu 10% a veniturilor din dobånzi survine in contextul in care acestea au scazut deja påna la niveluri care nu mai acopera sau risca sa nu mai acopere inflatia. Taxarea cu 10% a unor cåstiguri si asa drastic subtiate loveste puternic atractivitatea instrumentelor bancare de economisire, provocånd frustrare in råndul deponentilor. Frustrarea va fi cu atåt mai mare cu cåt piata financiara nu ofera alternative de plasament in conditii de risc comparabile.

In plus, bancile suporta un cost suplimentar generat de ajustarile care au trebuit aduse sistemelor informatice in vederea trecerii la impozitul de 10%. Probleme suplimentare a creat incertitudinea legata de forma finala a legii, dupa doua amånari succesive ale datei de intrare in vigoare a impozitului majorat. In aceste conditii, sistemele informatice bancare ajung sa absoarba o mare parte din cheltuielile de investitii pe acest an, avånd in vedere ca acestea au avut nevoie de adaptari complexe si pentru trecerea la leul greu, precum si pentru conectarea la sistemul de plati electronice interbancare. Iar toate aceste costuri intårzie inca o data ieftinirea serviciilor bancare.

Pentru veniturile sub forma de dobånzi, impozitul se calculeaza si se retine de catre banci la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului, in cazul dobånzilor capitalizate, respectiv la momentul rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire. In situatia sumelor primite sub forma de dobånda pentru imprumuturile acordate in baza contractelor civile, calculul impozitului datorat se efectueaza la momentul platii dobånzii. Virarea impozitului pentru veniturile din dobånzi se face lunar, påna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii/rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire, respectiv la momentul platii dobånzii, pentru venituri obtinute pe baza contractelor civile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO