Decizia surpriză a FED a lansat dolarul pe piaţa valutară: moneda americană urcă la maximul ultimelor două luni

21 sep 2017 Autor: Ştefan Stan

Anunţul surpriză al FED, care renunţă la programul de printare de bani după aproape 10 ani, a lansat dolarul pe piaţa valutară şi a dus moneda americană la maximul ultimelor două luni. Semnalele că FED va creşte iar dobânda au fost gestionate previzibil de traderi pe pieţele externe, care au reacţionat rapid la mişcarea FED.

Piaţa obligaţiunilor guvernamentale şi a mărfurilor a scăzut după anunţ, în contexul întăririi dolarului. Pe piaţa locală, în raport cu leul, dolarul s-a apreciat cu 0,83% faţă de şedinţa trecută, la o cotaţie de 3.8593 lei. 


Şefa Fed, Janet Yellen, în vârstă de 71 de ani, a recunoscut că scăderea inflaţiei de anul acesta rămâne un mister, adăugând că banca centrală este pregătită să modifice prognoza pentru rata dobânzii dacă este nevoie, scrie Bloomberg.

Rezerva Federală a SUA a păstrat neschimbată rata dobânzii, la 1 – 1,25%, dar a transmis că se aşteaptă ca aceasta să crească până la finalul anului.

"Continuăm să ne aşteptăm ca puterea economiei să justifice creşteri treptate", a declarat ea într-o conferinţă de presă.

Intenţia băncii centrale americane să susţină o altă creştere a ratelor dobânzilor în acest an şi alte trei în 2018 a luat investitorii prin surprindere, înregistrându-se astfel creşteri ale randamentelor obligaţiunilor a a dolarului. Strategia reprezintă un mic “pariu” pentru că riscă să menţină inflaţia sub ţinta FED de 2%.

Fed a anunţat că începând din octombrie va reduce din cele aproximativ 4.200 de miliarde de dolari, care reprezintă deţinerile de obligaţiuni achiziţionate în anii de după criza financiară din 2008, potrivit Reuters.

Noile prognoze economice publicate după întâlnirea Fed evidenţiază că 11 din 16 membri apreciază ca „adecvată” rata fondurilor federale, rata cheie a dobânzii urmând să varieze între 1,25 şi 1,5% până la finalul anului 2017, cu 0,25 puncte procentuale peste nivelul actual.

 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
Cuvinte cheie:
fed
, dolar
, americana
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide