Bănci și Asigurări

Deloitte: Există încă prea multe bănci universale în România. Piaţa va continua să se consolideze

Deloitte: Există încă prea multe bănci universale în...

Autor: Liviu Popescu

19.08.2015, 00:00 532

În România, ca şi în majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est, există încă prea multe bănci universale, iar acest lucru va duce la o consolidare suplimentară la nivel de sector.

Actorii principali vor viza şi alte oportunităţi de achiziţii pentru a-şi consolida poziţia, potrivit unui studiu privind impactul sectorului bancar în economie realizat de compania de audit şi consultanţă Deloitte.

Primele bănci locale ca mărime deţin circa 80% din activele sistemului bancar de 364 mld. lei la finele lunii decembrie, iar reprezentanţii Deloitte menţionează în studiu că această concentrare este scăzută.

„O concentrare ridicată a actorilor bancari principali ar putea determina influenţarea ratelor de eficacitate operaţională de către economiile de scală“, potrivit reprezentanţilor Deloitte.

Aceştia menţionează în studiu că piaţa va continua să se consolideze în perioada următoare, iar situaţia dificilă a pieţei se reflectă şi în capitalizarea bursieră a multor bănci.

Totodată, Deloitte aduce în discuţie că ponderea capitalului austriac în total este de circa o treime, în timp ce capitalul grecesc ocupă a doua poziţie cu circa 17%, iar pe a treia poziţie cel românesc, de 14%. „Poziţiile ocupate de capitalul francez, cipriot şi maghiar au crescut în ultimul an, în timp ce capitalul grecesc şi românesc este în scădere.“ Liviu Popescu

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO