Bănci și Asigurări

Depozite garantate pentru 16,3 milioane de titulari

13.07.2007, 20:14 25

Numarul total al titularilor de depozite acoperite de Fondul de Garantare a Depozitelor bancare se ridica la 16,3 milioane de persoane la 31 martie, mai mult cu 4,8% fata de sfarsitul anului trecut. La sfarsitul primelor trei luni ale anului, 99,2% din deponentii garantati aveau depozite bancare cu valori mai mici decat plafonul de 20.000 de euro garantat de Fond.
Depozitul nominal mediu se ridica la sfarsitul lunii martie la 7.500 de lei, cu o medie mult mai scazuta in cazul populatiei, de numai 3.100 lei. Depozitele firmelor se ridica in medie la aproape 90.000 lei.
Depozitul garantat mediu se ridica la 4.400 lei, respectiv 3.100 lei in cazul populatiei si 33.000 lei in cazul firmelor.
Din resursele detinute in prezent, Fondul de Garantare ar putea plati despagubiri individuale pentru un numar de 25 de banci, sumele disponibile fiind mai mici decat valoarea despagubirilor, care ar trebui platite in cazul falimentului uneia dintre primele sase institutii de credit persoane juridice romane.
La Fondul de Garantare participa in prezent 38 de institutii de credit, dintre care 31 de banci romanesti, sase sucursale ale bancilor straine si o retea cooperatista.
Anul trecut, plafonul de garantare asigurat de Fond era de 15.000 de euro, mai mult cu 5.000 de euro fata de 2005.
Depozitele bancare in lei ale persoanelor fizice au crescut cu 0,5% in primul trimestru, in timp ce depozitele in valuta au urcat cu 9,8% in acelasi interval. Depozitele in lei ale firmelor au scazut insa cu 1,3% in primul trimestru al anului, in timp ce depozitele in valuta au crescut cu 15%, potrivit informatiilor furnizate de buletinul semestrial emis de Fondul de Garantare.
La Fondul de Garantare a depozitelor bancare contribuie in prezent 31 de banci (persoane juridice romane) si o cooperativa de credit. Cele sase sucursale ale bancilor straine printre care ING Bank din Amsterdam nu mai participa cu contributii la schema de garantare a Fondului, iar depozitele acestora nu mai sunt garantate de Fond de la 1 ianuarie 2007. Resursele financiare ale Fondului, de 685 milioane lei in 2006, se bazeaza pe colectarea de contributii initiale si anuale, precum si a unor linii de credit stand-by acordate de bancile participante la schema de garantare.
De asemenea, surse de venit sunt recuperarea creantelor si imprumuturile. Contributia initiala reprezinta 1% din capitalul social al bancii, in timp ce contributia anuala reprezinta 0,1% din volumul depozitelor bancare. Din 2008, modul de calculare a contributiei anuale se va modifica, reprezentantii Fondului luand in considerare stabilirea contributiei anuale in functie de gradul de risc al institutiilor bancare.
"Finantarea Fondului de Garantare se realizeaza dupa un model mixt: contributii de la banci plus linii de credit stand-by din care se pot face plati pentru a completa resursele Fondului in cazul unui faliment. Din 2008 insa, avem in vedere calcularea contributiei anuale in functie de analiza gradului de risc al bancilor", a declarat Alexandru Matei, directorul Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar. In primul trimestru al anului gradul de acoperire a Fondului reprezenta 1% din volumul total al depozitelor garantate, de 123,7 mld. lei.
Incepand cu 1 ianuarie, Fondul de Garantare a Depozitelor bancare poate investi resursele financiare in titluri de stat emise de statele membre ale UE si in titluri ale bancilor centrale europene.
Dobanzile mici de pe pietele europene in raport cu dobanda locala nu a facut din aceasta posibilitate o varianta viabila de plasare a disponibilitatilor financiare ale Fondului. In prezent, Fondul de Garantare investeste cea mai mare parte a resurselor financiare in depozite la termen la institutiile de credit locale, dar si in titluri de stat, titluri garantate de stat si titluri de valoare emise de BNR.

Acoperire la falimente bancare

Plafon de garantare: echivalentul a 20.000 de euro
Depozitul garantat mediu: 3.100 lei pentru populatie; 33.000 lei pentru firme
Titulari de depozite garantate: 16,33 milioane
Institutii de credit acoperite: 38

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO