Bănci și Asigurări

Depozitele companiilor au făcut un salt de 11% în ultimele 12 luni. În august au atins maximul din 2015

Depozitele companiilor au făcut un salt de 11% în...

Autor: Liviu Popescu

12.10.2015, 00:03 74
Companiile aveau la finele lunii august depozite constituite la bănci în valoare de aproximativ 76,5 miliarde de lei (echivalentul a 17,3 mld. euro), în creştere cu 11% faţă de nivelul din ace­eaşi perioadă a anului trecut, po­trivit datelor BNR. Creşterea în ter­meni nominali este de aproxi­mativ 7 mld. lei.

În august soldul econo­mi­sirilor constituite de companii a atins maxi­mul din acest an, ceea ce re­pre­zintă practic o veste nu tocmai bună pentru econo­mie în condiţiile în care com­paniile în loc să inves­tească în proiecte preferă să-şi păstreze banii la bănci pentru care primesc bonificaţii aflate chiar la minime istorice, în unele cazuri, în funcţie de scadenţă.

Comparativ cu nivelul atins în luna precedentă, de­pozitele companiilor au urcat cu aproximativ 3 mld. lei, adică un ritm de creştere de 3%.

Depozitele compa­niilor sunt de obicei mai volatile decât cele ale clienţilor persoane fizice, banii fiind păstraţi în con­turi până când sunt de­ma­ra­te noi proiecte de investiţii.

Defalcat, economisirile la termen ale companiilor cumulau în august aproape 30 mld. lei, în scădere cu 2 mld. lei faţă de aceeaşi lună din 2014, în timp ce depozitele overnight au crescut cu circa 10 mld. lei, la aproximativ 47 mld. lei.

Bancherii plăteau o bonificaţie de 1,12% la finele lunii august pentru depozitele la termen în lei constituite de companii, în scădere cu aproape un punct procentual faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi pe segmentul depozitelor noi, bonificaţiile plătite au scăzut comparativ cu pe­rioa­da corespunză­toare din 2014, respectiv de la 1,7% la 0,9% pe an

Analiştii consideră că evoluţia pozitivă a sol­dului depozitelor nu este una normală, având în vedere cele mai recente date publicate cu privire la economie, însă dacă ritmul de creştere economică va continua la nivelul actual, companiile ar trebui să prindă curaj şi să se uite la proiecte de investiţii, mişcare care însă se lasă aşteptată. Produsul Intern Brut a crescut în primul semestru cu 3,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Însă după ce în primele trei luni din an economia a crescut depăşind estimările analiştilor, în al doilea trimestru aceasta a încetinit brusc, faţă de primul trimestru, cu un avans de doar 0,1%. Chiar şi în aceste condiţii, România a avut printre cele mai mari creşteri semestriale ale economiei din Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO