Bănci și Asigurări

Depozitele străinilor la prima creştere lunară din ultimele nouă luni

Depozitele străinilor la prima creştere lunară din...

Autor: Liviu Popescu

18.06.2015, 00:04 170

Depozitele pe termen mediu şi lung ale nerezidenţilor, în cea mai mare forme de sprijin de la băncile-mamă din străinătate, însumau 5,68 mld. euro (echivalentul a 25 mld. lei) la finele lunii aprilie, nivel în scădere cu circa 300 mil. euro faţă de cel atins la finele anului trecut, potrivit datelor BNR.

Totuşi, comparativ cu martie 2015, depozitele nerezi­denţilor au marcat o creştere uşoară de 20 mil. euro, prima creştere din ultimele nouă luni, în condiţiile în care scăderea agregată din ultimii doi ani a fost de circa 2,2 mld. euro.

Declinul depozitelor străinilor a venit pe fondul unui proces de dezintermediere financiară mai larg, al cărui rezultat a fost reducerea cu 10 mld. euro într-un interval de şase ani a liniilor de finanţare primite de subsidiarele locale de la băncile-mamă.

Băncile străine, care controlează în proporţie de 90% sistemul bancar local, mai au linii de finanţare acordate subsidiarelor locale de 12 mld. euro. Aceste finanţări au reprezentat principala formă de susţinere a vânzărilor de credite în perioada de boom economic, dar în ultimii ani grupurile străine, confruntate cu cerinţe de capital şi reglementări mai aspre, au pus o presiune tot mai mare pe subsidiarele locale.

Depozitele nerezidenţilor au fost la începutul crizei principala formă de susţinere a băncilor locale de către acţionari. Acestea atinseseră un maxim istoric de 8,6 mld. euro în vara anului 2011. Creşterea depozitelor de la începutul perioadei de criză a fost influenţată şi de angajamentul Vienna Initiative, prin care grupurile-mamă ale principalelor nouă bănci locale cu acţionariat străin au semnat scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea expunerii pe piaţa românească la nivelul din primăvara anului 2009 şi a ratei de solvabilitate a sucursalelor la peste 10%.

Odată cu reducerea liniilor de finanţare externe din ultimii trei ani, băncile locale au fost nevoite să se bazeze mai mult pe resursele de la clientelă, depozitele totale ajungând acum să depăşească volumul creditelor.

Băncile locale aveau la finele lunii aprilie credite acordate populaţiei şi companiilor de 210 mld. lei, în scădere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce depozitele atrase au urcat cu 6% la 228 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO