Bănci și Asigurări

Deutsche Bank tranteste pretul Erste cu peste 5%

11.04.2008, 20:21 13

Actiunile Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, acumulasera ieri dupa-amiaza o pierdere de 5,31%, pana la 41,05 euro, pe Bursa de la Viena dupa ce analistii Deutsche Bank le-au recomandat investitorilor sa vanda titlurile bancii austriece din cauza ca solvabilitatea acesteia ar ramane scazuta si dupa vanzarea diviziei de asigurari.
Unii investitori au reactionat prompt la comentariile grupului german si au plasat ordine de vanzare pe piata, astfel ca pretul a cazut cu doi euro in mai putin de doua ore de la 42,68 euro la 40,65 euro pe actiune, pentru ca apoi sa revina cu putin peste pragul de 41 de euro. Rulajul a atins un nivel de aproape 119 mil. euro, indicand o tranzactionare intensa. Analiza Deutsche - unul dintre competitorii pentru BCR in 2005 - a afectat si evolutia actiunilor Erste la Bucuresti, unde au pierdut 4,63%, pana la 152,6 lei.
Erste Bank revine astfel sub presiunea analizelor pesimiste care ii zdruncina pozitia pe pietele de capital, dupa ce prinsese o gura de oxigen odata cu ecourile pozitive ale anuntului privind vanzarea subsidiarelor de asigurari. Inca de dimineata, investitorii au avut pe masa un raport al Deutsche Bank care taie 5 euro din pretul tinta, de la 45 la 40 de euro. Analistii germani invoca din nou riscurile privind expunerea mare pe care Erste o are fata de Romania si Ungaria, piete considerate prea vulnerabile.
Teoria nu este noua, dar investitorii nu raman insensibili cand diagnosticul negativ vine de la un gigant ca Deutsche Bank, care considera ca mediile economic, politic si bancar s-ar putea inrautati in Romania si Ungaria, piete care cumuleaza circa 27% din castigurile Erste. Mai mult, Deutsche sustine ca Erste nu reuseste sa rezolve problemele de solvabilitate si consolidare a capitalului.
"Erste Bank a avut mereu si are o capitalizare si solvabilitate solide. Ceea ce este foarte important: cu atat mai mult dupa vanzarea afacerii de asigurari, investitorii nostri se simt perfect confortabil cu aceste valori. Intr-un clasament al bancilor europene, Erste s-ar situa la mijlocul acestuia in aceasta privinta", a replicat Ionut Stanimir, purtatorul de cuvant al Erste pentru Romania.
Analistii unei alte mari banci de investitii, Goldman Sachs, au o viziune mai optimista, considerand ca vanzarea asigurarilor raspunde suficient de bine vulnerabilitatilor create de nivelul ridicat al datoriilor in raport cu capitalul. Ca atare, au recomandat saptamana aceasta cumpararea de actiuni Erste, cu o tinta de pret ridicata la 50,50 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO