Bănci și Asigurări

Din 4 iunie, BCR este banca majoritar privata

07.06.2004, 00:00 26

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) au fost inscrise in Registrul Actionarilor Bancii Comerciale Romane cu 25% plus doua titluri din capitalul bancii, dupa ce au achitat contravaloarea de 222 de milioane de dolari, informeaza Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
BERD a platit, joi, suma de 111 milioane de dolari in schimbul pachetului de 12,5% plus o actiune din capitalul BCR, in cursul zilei de vineri, 4 iunie, urmand sa transmita ordinul de plata pentru o suma identica si IFC, a declarat agentiei MEDIAFAX presedintele AVAS, Mircea Ursache.
Surse din cadrul Ministerului Finantelor Publice au precizat pentru MEDIAFAX ca banii au plecat joi de la bancile din Londra si New York, iar in cazul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare au intrat deja in contul bancii corespondente, adica Eximbank. Banca a primit, joi si vineri, confirmarile de plata in contul AVAS pentru pachetul de 25% plus doua actiuni din capitalul BCR, titluri preluate de BERD si IFC.
Plata pachetului de 25% plus doua actiuni si intrarea efectiva a celor doua institutii in actionariatul bancii reprezinta sfarsitul primei etape din cadrul procesului de privatizare a Bancii Comerciale Romane. "Incheierea cu succes a acestei etape din viata celei mai importante banci comerciale romanesti va transmite un semnal pozitiv atat pietei cat si investitorilor straini, strategici si
institutionali, indicand intentia clara a autoritatilor romane de a face
din anul 2004 un adevarat an de rascruce in domeniul privatizarii", a apreciat Ion Nestor, partener al casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), care a fost consilierul juridic al statului Roman in aceasta tranzactie.
Pana la sfirsitul lunii iunie, noii actionari vor numi doi reprezentanti in consiliul de supraveghere al bancii.
Ceilalti actionari ai BCR sunt SIF Oltenia (6,11%) si celelalte patru SIF, cu cite 6% din capitalul social.
AVAS, care mai detinea un pachet de 44,88% din actiuni, isi va diminua participatia pana la 36,88%, dupa finalizarea transferului a 8% din actiuni catre salariatii bancii si penasionarii cu ultimul loc de munca la BCR S.A.
Astfel, incepind de vineri, 4 iulie, BCR a devenit o banca al carei capital este detinut in proportie majoritara de actionari privati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO