Bănci și Asigurări

Dobânzile la depozitele pe 12 luni oferite de primele 7 bănci mari sunt în intervalul 4% - 8%, sub jumătate faţă de inflaţie

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Autor: Mircea Nica

08.09.2022, 08:23 434

Băncile cresc în continuare dobânzile oferite la depozitele la termen, nivelul ajungând în unele cazuri şi la peste 5%, inclusiv la depozitele constituite pe o lună, în timp ce la scadenţe mai mari depăşesc 7%, ajungând chiar la 8% în cazul constituirii depozitelor online, conform ofertelor publicate de instituţiile de credit. Însă, deşi dobânzile la depozite cresc, ele rămân în general la mai puţin de jumătate faţă de inflaţie, care este 15%.

În cazul primelor 7 cele mai mari bănci de pe piaţa locală, dobânzile oferite la depozitele la termen pentru populaţie pe scadenţa de 12 luni sunt UniCredit cu 7,7% (8% în cazul depozitelor făcute online), CEC Bank, cu 7,2%, Banca Transilvania, cu 6,75%, BRD, Raiffeisen şi ING, cu 6,5%, în timp ce BCR încă se află la o dobândă de sub 5%.

Deşi ofertele băncilor privind dobânzile oferite la depozitele la termen pentru populaţie au mai crescut, principalul canal care în general mai aduce câteva puncte procentuale în plus la dobândă este cel online. Astfel, bănci precum UniCredit Bank sau OTP Bank dife­renţiază dobânda oferită prin opţiunea clientului de a alege constituirea depozitului online sau la ghişeu.

În ultima perioada, băncile au început o cursă a dobânzilor la depozite, ajungând să majoreze dobânzile oferite pentru persoanele fizice de la o lună la alta. Odată cu exlozia inflaţiei la 15% şi cu creşterea dobânzii de politică monetară la 5,50%, băncile au primit un semnal clar că trebuie să mai crească dobânzile la depozite, având în vedere că ofertele la unele bănci se aflau sub 6%. Dar dobânzile rămân real negative raportat la nivelelul semnificativ al inflaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO