Bănci și Asigurări

Dobanzile scad greu pentru ca bancherii se tem de riscuri

Dobanzile scad greu pentru ca bancherii se tem de riscuri

Gabriel Cretu, director de retea si vanzari la OTP Bank

04.05.2010, 23:06 25

Diferenta dintre dobanda la creditele si depozitele noi in lei acoborat in primul trimestru cu o jumatate de punct procentual, panala 5,28%, in conditiile in care bancile stau pe un munte delichiditati si dau semne ca sunt mai interesate sa reia finantareaclientilor, arata datele BNR.

Dobanda medie la creditele in lei ajungea la sfarsitul luniimartie la 12,53% pe an, fata de 15,97% in decembrie, in timp cebonificatiile la depozite coborasera la 7,25% pe an, putin pestedobanda-cheie a bancii centrale. Dupa aproape un an si jumatate incare piata a fost inghetata, bancile au reinceput promotiile lacredite in speranta ca vor atrage mai multi clienti la ghiseu.

"Nu stiu in ce masura toate bancile sunt lichide, dar piata ingeneral este foarte lichida si trebuie sa plasam acesti bani undevasi nu avem unde decat in credite. A inceput competitia intre bancipe creditare si cred ca va accelera in perioada urmatoare",comenteaza Gabriel Cretu, director de retea si vanzari la OTP Bank.Marjele de castig la lei au coborat aproape de 5% dupa ce in toamnatrecuta atinsesera un varf de 6,77%. Fata de martie 2008, marjelede dobanda sunt insa cu aproximativ un punct procentual mai mari,bancherii spunand ca nu pot sa relaxeze brusc conditiile decreditare avand in vedere ca riscul de neplata ramane ridicat.

"Vrem sa dam credite, dar nu slabim stacheta de risc. Urmarim incontinuare atent clientii pentru ca nu vrem sa crestem mai multneperformantele", a mai spus Cretu. El apreciaza ca la creditele inlei exista in continuare spatiu de manevra mai ales dupa miscareade ieri a BNR, care a redus dobanda-cheie de la 6,5% la 6,25% pean.

La euro, marja de dobanda s-a mentinut insa peste nivelul de lainceputul anului, in martie situandu-se la 3,12%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO