Bănci și Asigurări

Doua treimi din economiile romanilor se fac in euro

Doua treimi din economiile romanilor se fac in euro
28.09.2008, 17:50 57

 

"Oamenii si-au pierdut increderea in moneda nationala, cand au vazut anul trecut ca leul s-a depreciat puternic. In plus, inflatia a crescut, si chiar daca dobanzile la depozite se majorau, exista riscul sa nu ai o dobanda real pozitiva", a explicat analistul financiar Dragos Cabat.
Depozitele constituite de populatie la banci au ajuns in iulie la un volum total de 41,6 miliarde lei, in crestere fata de iulie 2007 cu 11%.
Ritmul de crestere anualizata al depozitelor difera in functie de moneda, cea mai accelerata crestere fiind inregistrata de economiile in euro. Volumul depozitelor la termen in euro ale clientilor persoane fizice a crescut cu 38% in ultimul an, in timp ce depozitele in lei au avut un ritm de aproximativ 11%. Depozitele la termen in alte valute au fost cele care au "tras inapoi" avansul depozitelor per total.
Acestea au scazut cu 9%, coborand de la un nivel de 2,6 miliarde lei la 2,3 miliarde lei.
Contrar tendintei de crestere a depozitelor in euro, acestea au ramas la un nivel cu mult mai mic decat depozitele in lei, care au ajuns in iulie la 25,6 miliarde lei.
Depozitele in euro, exprimate in lei, sunt de 13,6 miliarde, iar depozitele in alte valute au ajuns la 2,3 miliarde lei. In totalul economiilor populatiei, 61% reprezinta depozitele in moneda nationala, si doar 32% plasamentele in euro. "Ceea ce este si normal. Tendinta ca populatia sa economiseasca in euro este doar in ultimul an de zile, caci inainte, acum doi trei ani, leul se aprecia puternic fata de euro si inflatia era la un nivel mai coborat. Existau randamente bune la economiile in lei, multi inca si-au pastrat depozitele, doar unii clienti mai flexibili s-au indreptat spre euro in ultimii ani", a explicat Cabat.
Scadenta depozitelor constituite arata ca romanii nu economisesc pe termen lung. Depozitele in lei care au scadenta mai mare de un an arata ca 11% din economiile in moneda nationala sunt pe termen lung.
La depozitele in euro, doar 2% din clienti aleg o scadenta mai indepartata de un an, in timp ce depozitele in alte valute conving doar 4,8% din clienti sa aleaga un termen mai mare de un an. In total, 3,3 miliarde de lei au romanii plasati in banci pe un termen mai mare de un an, adica 8% din totalul depozitelor.
Bancile au derulat in ultimul an campanii promotionale la depozite, in special pe scadentele scurte de o luna sau trei luni, incercand astfel sa atraga resurse in conditiile in care finantarea de pe piata interbancara a devenit mai scumpa si mai dificil de accesat, pe fondul intaririi politicii monetare.
Intrebat cum ar gestiona un fond de 10.000 de euro investindu-l in depozite bancare, Dragos Cabat a raspuns ca i-ar plasa la o scadenta scurta si ar diversifica depozitele in functie de moneda.
"Dobanda la lei pare mai atractiva fata de dobanda la euro, dar prevad o depreciere abrupta a leului la un moment dat, in urmatoarele luni. De aceea, as depune 50% din disponibilitati intr-un depozit in lei, si restul intr-un depozit in euro pe un termen de 3 sau 6 luni", a spus Cabat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO