Bănci și Asigurări

Drăgoi: MFP are bani să plătească împrumuturile scadente în iulie şi fără licitaţia de miercuri

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

03.05.2011, 15:24 351

Trezoreria are fonduri suficiente pentru a achita împrumuturileîn valută scadente în luna iulie, de peste 2,5 miliarde euro,independent de suma care va fi atrasă miercuri la licitaţia detitluri de stat în euro, a declarat pentru Mediafax Bogdan Drăgoi, secretar destat în Ministerul Finanţelor.

"Sumele tampon constituite de Trazorerie acoperă mai mult decâtsuma care trebuie rambursată în luna iulie. Nu este nicio presiunede sumă pentru Finanţe la licitaţia de miercuri", a răspus Drăgoi,întrebat de ce Ministerul Finanţelor a setat valoarea indicativă aemisiunii la 600 de milioane euro, în condiţiile în care BNR aeliberat în piaţă 1,3 miliarde euro, iar sumele de plată scadenteîn iulie depăşesc 2,5 miliarde euro.

Secretarul de stat în MFP a refuzat să dea detalii privindbufferul constituit de Trezorerie, dar nu a negat că cele mai multeîncasări din tranşele primite de la Comisia Europeană au fostdirecţionate către acest fond tampon.

La sfârşitul lunii iulie 2010, Finanţele au vândut certificatede trezorerie în euro cu scadenţa la un an, de 1,213 miliarde deeuro, de trei ori mai mult comparativ cu valoarea programată, de400 de milioane de euro, la o dobândă de 4,9% pe an.

Cu doi ani în urmă, Trezoreria a atras tot de pe piaţa internăun împrumut sindicalizat de 1,2 miliarde euro, care va aveascadenţă pe 23 iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO