Bănci și Asigurări

După ce a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 4 ani, cursul a încheiat săptămâna sub pragul de 4,57 lei/euro

După ce a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 4...

Autor: Claudia Medrega

22.05.2017, 00:04 235

Cursul de schimb leu/euro a închis săptămâna trecută aproape de nivelul de 4,56 lei/euro, după ce joi moneda naţională pierduse teren în faţa euro, iar cursul a urcat peste pragul de 4,57 lei/euro, până la maximul ultimilor aproape cinci ani.

BNR a anunţat pentru vineri un curs de referinţă de 4,5616 lei/euro, cu 0,25% sub cotaţia de joi, de 4,5729 lei/euro.

Analiştii de la ING Bank susţin că nu au observat semnele obişnuite vizibile în trecut la intervenţiile pe piaţa valutară (cum ar fi aglomerarea tran­zacţiilor), dar nu exclud ideea unei „prezenţe discrete a băncii centrale“ în jurul pragului de 4,57, pentru a oferi lichi­ditate. „Sentimentul negativ venit în contextul tensiunilor politice din SUA se află, probabil, în spatele presiu­nilor de depreciere asupra monedei româneşti. Totuşi, având în vedere că aceasta a rămas în urma regiunii în ultima lună, re­ite­răm că nu vedem prea mult loc de creş­tere pentru pereche; de altfel, leul a evo­luat mai bine decât monedele regio­nale, scriu analiştii ING într-o notă“.

Cursul leu/euro marchează o depreciere de aproximativ 0,45% faţă de nivelul de la sfârşitul anului trecut.

La începutul anului 2017, analiştii anticipau că în 2017 cursul leu/euro ar putea să fluctueze în intervalul 4,4-4,6 lei/euro. Însă, nu excludeau episoade de volatilitate, determinate în principal de factori interni sau externi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO