Bănci și Asigurări

După dublări şi triplări ale RCA în ultimul an plafonarea RCA aduce scăderi anemice. Tarifele RCA sunt plafonate începând cu data de 11 aprilie, dar schimbările nu sunt semnificative, ajungând la diferenţe de 2 sau 5 lei în unele cazuri, cel puţin pentru exemplul ZF

După dublări şi triplări ale RCA în ultimul an...

Autor: Mircea Nica

12.04.2023, 09:30 1552

♦ ZF a urmărit evoluţia tarifelor RCA pentru un exemplu concret interogând mai multe platforme de brokeraj ♦ Deşi şapte asigurători RCA au tarife mai mici după plafonarea publicată în Monitorul Oficial, diferenţele sunt de la 2 lei sau 5 lei, până la cel mult 279 lei ♦ În cazul Axeria Iard, sucursala practica un tarif mai mare la finalul lunii februarie 2023 faţă de cel din luna martie 2023, însemnând o creştere de 5,1%.

Odată cu intrarea în vigoare din 11 aprilie a proiec­tului de hotărâre de guvern privind plafonarea tarifelor RCA la nivelul din 28 fe­brua­rie 2023, asigurătorii RCA au fost nevoiţi să revină la preţul primelor RCA de la final de februarie pentru fiecare client sau segment. Tarifele RCA sunt mai mici pentru majoritatea asigurătorilor RCA, dar diferenţele sunt modeste, începând de la 2 lei sau 5 lei, până la cel mult 279 lei, cel puţin pentru exemplul analizat de ZF.

„Tarifele de primă maxime se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023 şi sunt valabile pentru perioada de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri“, conform hotărârii de guvern publicate în Monitorul Oficial pe data de 6 aprilie 2023 şi intrată în vigoare la 11 aprilie.

Pe lângă limitarea tarifelor RCA la nivelul din data de 28 februarie 2023, comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA se limitează la maxi­mum 8% din prima netă de chel­tuieli de distribuţie pentru o perioadă de 6 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO