Bănci și Asigurări

Dupa opt ani de leasing, Melih Mengu trece la corporate banking la HVB Tiriac

Dupa opt ani de leasing, Melih Mengu trece la corporate banking la HVB Tiriac

Melih Mengu, vicepresedinte corporate al HVB-Tiriac Bank : Tinta noastra este sa castigam clientul, nu un deal sau altul, iar componenta cea mai importanta intr-o asemenea strategie este consilierea. Odata ce putem oferi consiliere de calitate, putem castiga din toate produsele.

13.03.2007, 19:53 168

UniCredit Romania lucreaza impreuna cu cativa clienti corporate pentru lansarea unor oferte publice initiale la bursa, a declarat Melih Mengu, recent confirmat de BNR ca vicepresedinte responsabil cu divizia corporate a HVB-Tiriac Bank. Mengu, 40 de ani, a fost desemnat inca din toamna trecuta sa faca parte din comitetul de directie al viitoarei banci UniCredit Tiriac Bank, care urmeaza sa fie infiintata la vara.
"Intreprinzatorii romani incepusera sa fie tentati de ideea listarii pe burse straine, insa incet-incet gandirea se schimba si iau in considerare Bursa de Valori Bucuresti avand in vedere ca este capital suficient, atat local, cat si de la investitorii straini care sunt din ce in ce mai prezenti", spune Mengu.
Si alte banci precum BCR sau Raiffeisen afirma ca au in pregatire proiecte similare, inclusiv credite sindicalizate pentru clienti companii, insa deocamdata nu s-a concretizat nimic
In viziunea lui Mengu, creditarea nu mai reprezinta un produs in sine.
"Tinta noastra este sa castigam clientul, nu un deal sau altul, iar componenta cea mai importanta intr-o asemenea strategie este consilierea. Odata ce putem oferi consiliere de calitate, putem castiga din toate produsele", afirma Mengu.
El spune ca piata corporate s-a maturizat in ultimii ani, clientii devenind mai selectivi si mai atenti la costuri.
"In trecut, intrebarea esentiala cea mai frecventa era 'cat de multi bani imi puteti imprumuta?'. Treptat au intervenit chestiuni suplimentare, de genul 'pe cat timp?', iar mai recent si 'la ce pret?'".
Mengu crede insa ca firmele romanesti nu sunt suficient de constiente de riscurile pe care le implica un tip de finantare sau altul, mai ales cand este vorba de valuta.
"Companiile care se imprumuta in moneda straina nu au fost inca afectate semnificativ de o evolutie nefavorabila a cursului de schimb si nu realizeaza ca pot ajunge in situatia in care chiar si o corectie de 1-2% sa le afecteze profitabilitatea."
Mengu afirma ca piata corporate este in prezent foarte competitiva, iar dobanzile nu mai pot scadea.
"Practic, toti jucatorii ofera de toate. Dobanzile au scazut deja la limita, iar marjele sunt foarte mici. Oricine se specializeaza pe servicii de calitate va lua clientul", spune noul sef al diviziei corporate a HVB Tiriac Bank.
Mengu a declarat ca in grupul UniCredit selectarea clientilor nu tine de sectorul economic in care acestia activeaza. De pilda, el spune ca bancile membre acorda inclusiv finantari pentru agricultura, desi aceasta reprezinta o zona spre care bancile se indreapta mai putin, considerand riscurile prea mari.
Printre planurile de extindere a serviciilor grupului se numara infiintarea unei companii de aministrare a flotelor de autovehicule. Dintre banci, pana in prezent numai BRD-SocGen are o astfel de firma afiliata, ALD, care gestioneaza 1.551 de vehicule pentru 65 de companii, inclusiv IMM-uri.
"Simplul produs de leasing auto nu mai este suficient, este nevoie de servicii mai complexe", spune Mengu.
El crede ca ideea de leasing in Romania va continua sa fie legata in primul rand de leasingul auto, chiar la nivel subconstient, avand in vedere succesul inregistrat ani de-a randul de aceasta modalitate de achizitie a unui autoturism.
"Creditul auto s-a tot luptat cu leasingul auto si n-a reusit sa devina o alternativa de masa, desi leasingul era ceva mai scump, iar acum nu mai ofera nici avantajele fiscale legate mai ales de amanarea de TVA".
Mengu nu se teme de concurenta bancilor europene care pot oferi servicii direct din strainatate dupa aderarea Romaniei la UE, considerand ca astfel de jucatori nu pot atinge o activitate de anvergura fara prezenta locala.
"Toti suntem europeni. Daca este nevoie luam finantare de la banca-mama si putem rezista concurentei pe preturi. Nu poti lua expunere de la distanta foarte mare, poate doar pentru companii cu rang de blue chip".
El spune ca pentru cativa clienti de nisa se pot asigura servicii si de la Londra, insa pentru o activitate extinsa nu ajunge nici macar prezenta doar in Bucuresti.
El apreciaza ca grupuri mari precum KBC sau Fortis au ales sa intre pe piata pe segmentul de leasing pentru ca l-au considerat mai profitabil, iar bancile de vanzare - care nu sunt multe, sunt scumpe.
Mengu caracteriezeaza leasingul drept un serviciu rapid si flexibil si spune ca pentru servicii de calitate clientii sunt dispusi sa si plateasca mai mult.
"In banking tabloul este mai complex, insa tot calitatea serviciului face diferenta".
El crede ca multe sectoare din economie, inclusiv turismul, pot concura pe piata europeana daca creste calitatea. Mengu se asteapta sa apara mai multe firme mici in jurul unor investitii mari asa cum este Dacia-Renault.
Pana in octombrie 2006, Melih Mengu a fost presedintele UniCredit Leasing (fosta Demir Romlease), compania specializata a UniCredit Romania. El spune ca nu a simtit mare diferenta in trecerea de la leasing la o activitate de corporate bancar.
"La UniCredit Leasing semanam destul de mult cu o banca, in conditiile in care ofeream practic leasing universal - imobiliar, pentru echipamente, pentru vehicule. La banca, produsul nu mai este atat de important; prevaleaza relatia cu clientul si finantarea adaptata nevoilor acestuia. Este un nou orizont in cariera mea", spune Melih Mengu. Din 1998 de cand a venit in Romania, el a avut cateva tentative sa se intoarca in Turcia, tara natala, insa de fiecare data actionarul majoritar al companiei i-a cerut sa ramana mai departe.
Dupa ce din 1998 pana in 2001 s-a luptat sa puna pe picioare actuala companie de leasing UniCredit Leasing, fosta Demir Romlease, el a devenit acum vicepresedinte al HVB Tiriac Bank, iar de la vara urmeaza sa intre in echipa de conducere a celei de-a patra mari banci de pe piata, UniCredit Tiriac Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO