După pierderi de 1 mld. euro în 2014, sistemul bancar are un profit de peste un miliard de euro în 2015

19 feb 2016 Autor: Claudia Medrega

Sectorul bancar, care finanţează în proporţie de circa 90% economia, a reuşit anul trecut să obţină profit de peste 1 mld. euro, după pierderile re­cord din 2014, după cum reiese din statisticile băncii centrale.

La sfârşitul pri­mului trimestru din 2015 sistemul bancar avea un profit de 800 mil. lei, la jumătatea anu­lui a urcat la 1,2 mld. lei, iar la nouă luni câştigul s-a du­blat, la 2,2 mld. lei, po­trivit datelor anun­ţate ofi­cial de BNR. Băn­cile au reuşit să ră­mână pe profit până la finele anului.

Sistemul bancar şi-a majorat activele la peste 377 mld. lei (circa 84 mld. euro), maximul ultimilor opt ani. Atât rentabilitatea activelor (ROA), cât şi rentabilitatea capitalului (ROE) erau la finalul anului trecut în teritoriul pozitiv, ajungând la 1,35% şi, respectiv, 12,8%. Având în vedere nivelul ROA şi al activelor, din simplul calcul matematic reiese un profit de circa 1 mld. euro pentru sistemul bancar în 2015. Profitul record de anul trecut vine după pier­derile record de circa 1 mld. euro din 2014.

Rata de solva­bi­litate - unul dintre cei mai importanţi indica­tori urmăriţi de BNR, care arată cât de bine capitalizată este o insti­tuţie de credit - ajungea la sfârşitul anului 2015 la 17,5%, mult peste minimul im­pus de 10%, ceea ce arată că băncile au suficient spaţiu pentru a intensifica creditarea economiei.

Anul trecut numărul băncilor s-a redus la 36.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.02.2016

 
Cuvinte cheie:
Sistemul bancar
, profit
, active
, analisti
, banci
, bnr
, finantare
, pierderi
, sectorul bancar
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide