Bănci și Asigurări

Elena Ungureanu, Country Manager Romania, Visa: Avem 230 mld. lei tranzacţionate pe carduri la comercianţi în România şi 1,7 miliarde de tranzacţii în 2022

ZF Bakers Summit 2023, ziua 2

Elena Ungureanu, Country Manager Romania, Visa: Avem 230...

Autor: Claudia Medrega

27.06.2023, 12:50 119

Valoarea tranzacţionată pe cardurile din România la comercianţi a ajuns în 2022 la 230 mld. lei, ceea ce reprezintă 26% din consumul privat al populatiei, sub media europeană de peste 40%, iar numărul de tranzacţii a ajuns la 1,7 miliarde, a declarat Elena Ungureanu Country Manager Romania la Visa.

“Recent BNR a publicat datele pentru 2022 şi iar au fost creşteri de două cifre. Toate tranzacţiile care au fost făcute în semestrul al doilea au crescut cu 15% faţă de primul semestru atât din punctul de vedere  al numărului, cât şi valoric. Şi, de asemenea, valorile la care am ajuns sunt desul de importante. Avem 230 mld. lei tranzacţionate pe carduri la comercianţi în România  - pe toate cardurile din Romaânia - în 2022, iar din punctul de vedere al numărului de tranzacţii avem 1,7 miliarde de tranzacţii”, a declarat Elena Ungureanu la ZF Bakers Summit 2023, ziua 2.

Valoarea de 230 mld lei practic reprezintă 26% din consumul privat al populaţiei, în timp ce media europeană este undeva peste 40%, ultimele cifre indicând 44%. “Deci , există un gap important între noi şi ce întâmplă în Europa. Însă, ratele noastre de creştere sunt foarte mari comparativ cu Europa.”

Ce a mai declarat Elena Ungureanu, Country Manager Romania, Visa la ZF Bankers Summit 2023, ziua 2

Ne menţinem rate mari de creştere şi există o schimbare în comportamentul consumatorului. Practic, există cerere pentru plăţi digitale, intră generaţii noi, care sunt obişnuite cu tot ce înseamnă digital. Deci, practic există o schimbare la nivelul mentalităţii şi odată ce există cerere trebuie să existe şi ofertă. Înseamnă că şi comercianţii trebuie să îţi ofere posibilitatea să faci plăţi cu cardul.

Din datele de la BNR reiese că avem aproape 375.000 de terminale instalate în România. Creşterea este foarte importantă, 26% creşterea 2022 vs 2021, este un efort al industriei considerabil. Numai în ultimii 2 ani - 2021 şi 2022 - s-au instalat aproape 120.000 de terminale. Totuşi, cu toate aceste creşteri suntem la 19 terminale la mia de locuitori în condiţiile în care media UE este la 36. Deci încă mai avem ceva de acoperit.

Ce facem, ca şi industrie? Depăşim mediul urban, ne uităm către urbanul mic, ne uităm către rural – acolo unde sunt zone neacoperite din punct de vedere geografic. Şi, în acelaşi timp, ne uităm pe anumite domenii, noi le numim verticale.

Câteva exemple pe care le vom folosi în anul 2024 pentru acceptarea plăţilor digitale: dezvoltarea metodelor de plată pentru încărcarea maşinilor electrice, care au început să devină frecvente şi în România. Alt domeniu identificat sunt maşinile de vending, maşinile automate unde nu poţi să plăteşti în marea majoritate cu cardul. Deci, sunt încă câteva domenii care pot fi acoperite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO