Bănci și Asigurări

Erste Bank vinde in premiera bonduri in lei de 150 mil. lei

30.04.2008, 16:56 17

Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, lanseaza saptamana aceasta a doua transa dintr-o emisiune de obligatiuni in lei inceputa saptamana trecuta, care va insuma 150 de milioane de lei (circa 41,6 mil. euro).
Prima transa, de 70 milioane de lei, a fost plasata integral. Obligatiunile au maturitatea de doi ani si au fost vandute la o dobanda construita pe baza ratei de referinta ROBOR a pietei monetare interbancare de la Bucuresti plus o marja de 40 de puncte de baza (0,4 puncte procentuale).
"Este o premiera pentru Erste Bank, asa ca prima transa a fost un test pentru a vedea cum raspunde piata si a mers neasteptat de bine, ceea ce ne face sa credem ca investitorii revin pe piata", a comentat pentru ZF Ionut Stanimir, purtatorul de cuvant al Erste Bank. Obligatiunile au fost cumparate de investitori romani institutionali selectati si de clienti de private banking ai grupului austriac.
Destinatia lichiditatilor nu a fost facuta publica, insa banii ar putea fi folositi pentru a putea acoperi necesarul de lichiditati in lei al BCR sau eventuale finantari in moneda romaneasca acordate direct de Erste Bank.
Succesul plasarii titlurilor ar putea incuraja banca sa faca si alte emisiuni in perioada urmatoare. Nicio banca prezenta pe piata locala nu mai lansase obligatiuni denominate in lei de aproape doi ani, cand aparuse o moda a vanzarii si listarii de astfel de titluri direct pe pietele externe, datorita costurilor mai reduse, pe fondul apetitului strainilor pentru plasamente in moneda romaneasca.
Actionarii BRD tocmai au aprobat saptamana trecuta realizarea unor emisiuni de obligatiuni in perioada 2008-2009 intr-un plafon maxim de 600 de milioane de euro sau echivalentul in lei sau alta valuta. Totusi, Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen, aprecia recent ca piata este practic "inchisa" pentru lansarea de obligatiuni. Plasamentul realizat de Erste indica insa ca, in cazul in care este vizata o anumita categorie de clienti, iar dobanda este considerata atractiva, obligatiunile pot reprezenta un instrument de atragere de lichiditati cu maturitate mai mare.
Multe dintre ofertele lansate de banci in ultima perioada pentru a stimula economisirea in lei se bazeaza pe depozite pe termen scurt, de trei luni, in conditiile in care piata indica o tendinta din ce in ce mai vizibila de lungire a maturitatii creditelor acordate, rezultand un risc de lichiditate din ce in ce mai mare din cauza acestui decalaj.
Piata monetara a traversat luna aprilie fara a inregistra cresteri spectaculoase ale ratelor dobanzilor, in ciuda temerilor privind o posibila scadere dramatica a lichiditatilor pe fondul volumului mare de plati catre bugetul de stat.
Experienta anului trecut arata insa ca ar putea aparea tensiuni si in luna mai, insa spre deosebire de situatia din 2007, banca centrala a reactionat din timp, adaptandu-si instrumentele de operatiuni de piata si scurtand scadentele si marind frecventa la depozitele atrase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO