Bănci și Asigurări

Eugen Nicolăescu, viceguvernator al BNR: Antreprenorii sunt cei care pot planifica astăzi ziua de mâine, dar care au şi puterea să o construiască. Talentul şi imaginaţia antreprenorilor românii au fost de nenumărate ori confirmate de poveştile de success care au surprins atât intern, cât şi pe pieţele externe

Eugen Nicolăescu, viceguvernator al BNR: Antreprenorii...

Autor: Claudia Medrega

11.10.2023, 12:34 2099

Antreprenorii sunt foarte importanţi în viziunea noastră, ei sunt cei care pot planifica astăzi ziua de mâine, dar care au şi puterea să o construiască, iar analizele efectuate de BNR arată că pe lângă exemplele de urmat există şi oportunitatea de a îmbunătăţi educaţia financiară a antreprenorilor şi de a promova companiile cu capital autohton care s-au dovedit competitive, susţine Eugen Nicolăescu, viceguvernator al BNR.

“Economiştii studiază fenomenul antreprenoriatului de peste un secol şi au arătat că marile îmbunătăţiri la nivelul societăţii sunt datorate spiritului creator, curajului şi flerului antreprenorilor. De altfel, în ţări cu tradiţie în economia de piaţă tinerii sunt familiarizaţi de pe băncile şcolii cu elemente de bază ale sistemului financiar, iar un rol important îl au familia, instituţiile de învăţământ, societatea şi mediul de afaceri. Antreprenorii sunt cei care pot planifica astăzi ziua de mâine, dar care au şi puterea să o construiască. Antreprenorii sunt în viziunea noastră foarte importanţi”, a spus viceguvernatorul BNR la conferinţa de prezentare a proiectului privind creşterea educaţiei fiancnaire a antreprenorilor din România.

El a amintit că talentul şi imaginaţia antreprenorilor români au fost de nenumarate ori confirmate de poveştile de succes care au surprins atât intern, cât şi pe pieţele externe.

“Analizele efectuate de BNR arată că pe lângă exemplele de urmat există oportunitatea de a îmbunătăţi educaţia financiară a antreprenorilor şi de a promova companiile cu capital autohton care s-au dovedit competitive”.

Ce a mai spus Eugen Nicolăescu, viceguvernator al BNR:

 Proiectul “Antreprenoriat de top” este foarte ambiţios.  Am încredere că vom reuşi dacă vom colabora şi dacă vom acţiona împreună.

 Creşterea educaţiei fianciare este un proiect comun al autorităţilor publice, al organizaţiilor mediului privat şi al populaţiei fiind primordială coordonarea tuturor părţilor intersate. Este importantă şi necesară conştientizarea vulnerabilităţilor pentru a îmbunătăţi comportamentele.

Două din vulnerabilităţile structurale cu care se confruntă stabilitatea financiară din România, respectiv gradul foarte scăzut de intermediere financiară şi nivelul necorespunzător al sănătăţii financiare a firmelor, aceste vulnerabilităţi pot fi asociate în bună măsură nivelului modest de educaţie financiară a antreprenorilor.

Sondaje recente ale OECD privind alfabetizarea financiară a IMM-urilor arată că deşi ne plasăm în multe privinţe peste media ţărilor din regiune nivelul educaţiei financiare din România rămâne scăzut faţă de nivelul european. În acest context, unul din marile dezavantaje ale antreprenorilor români este că nu au la îndemână cunoştiinţe şi/sau informaţii esenţiale privind instrumentele şi soluţiile care le pot face afacerile mai eficiente, inovative, mai uşor adaptatbile

Într-un cadrul concurenţial atât de intens ca cel din prezent, astfel de elemente pot face diferenţa între menţinerea unei firme pe piaţă sau dispariţia ei, între continuarea activităţii la nivel de subzisenţă sau dezvoltarea sustenabilă, inclusiv prin extinderea pe pieţe regionale şi internaţionale.

Proiectul privind antreprenorii propune dezvoltarea educaţiei economice şi financiare a antreprenorilor într-o manieră corerentă cu cea din UE şi OECD. Aderarea României la OECD este unul din obiectivele strategice ale României. Procesul aderării prespupune şi consolidarea educaţiei financiare a antreprenorilor

Proiectul antreprenoriat de top este gândit şi se va derula pe 4 direcţii. O direcţie este creşterea alfabetizării financiare a firmelor prin dezvoltarea cunoştiinţelor financiare, îmbnătăţirea comportamentului financiar, dar şi prin amliorarea atitudinii financiare. Un sondaj recent al OECD din 2022 arată că în România numai 59% din firmele analizate au declarat că au încredere să apeleze la bănci sau la alte instituţii similar. O a doua direcţie a proiectului pune accentul pe creşterea incluziunii financiare în rândul companiilor. Direcţia a treia vizează utilizarea mai amplă a produselor şi serviciilor financiare. A patra direcţie a proiectului vizează îmbunătăţirea nivelului de digitalizare a activităţii financiare şi de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO